Web Analytics
Odbor Senata SAD odobrio zakonski predlog o Zapadnom Balkanu, zabrinutost zbog izbora u Srbiji - BetaRS

Odbor Senata SAD odobrio zakonski predlog o Zapadnom Balkanu, zabrinutost zbog izbora u Srbiji

Politika | 16.04.2024 | access_time 22:00
Odbor Senata SAD odobrio zakonski predlog o Zapadnom Balkanu, zabrinutost zbog izbora u Srbiji
prt.scr youtube

Spoljnopolitički odbor američkog Senata danas je odobrio predlog zakona o Zapadnom Balkanu i poslaće ga na izjašanjavanje pred puni sastav gornjeg doma Kongresa.

Zakon je Senatu, u maju prošle godine, podnela demokratska senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) predsedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, uz podršku kolega iz obe političke stranke.

Ona je danas za Glas Amerike (Voice of America) rekla da je odobravanjem zakonskog predloga, spoljnopolitički odbor "poslao poruku o obnovljenoj posvećenosti zemljama Zapadnog Balkana".

"Napisala sam ovaj zakonski predlog da bismo se usredsredili na to da se osnaže naša posvećenost i investicije u regionu, jačanjem trgovinske i ekonomske saradnje, i da bi se pooštrili američki mehanizmi da se reši pitanje malignog uticaja, korupcije i drugih stvari kojima se pokušavaju podriti demokratske aspiracije regiona", rekla je ona.

U izmenjenom tekstu predloga zakona, objavljenom na sajtu Spoljnopolitičkog odbora, između ostalog se izražava duboka zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji.

"Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji - i ono što je usledilo odmah posle njih - povod su za duboku zabrinutost u pogledu stanja demokratije u Srbiji, između ostalog iz zbog konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS", navodi se u tekstu zakonskog predloga pod nazivom "Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana".

Teme