Web Analytics
Dodik: Nećemo prihvatiti Rezoluciju o Srebrenici, tražiću da nas Vučič podrži u razgraničenju od BiH - BetaRS

Dodik: Nećemo prihvatiti Rezoluciju o Srebrenici, tražiću da nas Vučič podrži u razgraničenju od BiH

Region | Izvor: Beta | 28.04.2024 | access_time 22:45
Dodik: Nećemo prihvatiti Rezoluciju o Srebrenici, tražiću da nas Vučič podrži u razgraničenju od BiH
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS ni u jednom delu neće prihvatiti Rezoluciju o Srebrenici, čije je donošenje najavljeno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

"Nećemo je prihvatiti ni u jednom delu. S druge strane, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić radi dobar posao. On razume kontekst u kojem bilo kakva osuda srpskog naroda zatvara mogućnosti za razvojne pozicije naroda", naveo je Dodik za sarajevsku Fejs televiziju (Face TV).


On je najavio da će RS i Srbija na Vaskršnjem saboru odbaciti rezoluciju, dodavši da će Srbija, kao priznata država, nastaviti osporavanje elemenata te rezolucije.

"Pokušaću Vučića da uverim da podrže RS u nastojanjima da Srbija putem međunarodnih institucija pristupi provođenju procedura i tužbi za one koji su kršili Dejtonski sporazum. Tražićemo da Srbija razume da moramo da idemo putem razlaza", kazao je Dodik.

Na pitanje voditelja da li mu je Vučić ikada u privatnom razgovoru potvrdno odgovorio da će to činiti, Dodik je rekao da se "nešto nađe, a nešto se ne nađe u saopštenju".

Upitan da li će javno od Vučića na Svesrpskom saboru u Beogradu tražiti podršku za otcepljenje, Dodik je rekao da se ne radi o otcepljenju, već o razgraničenju sa Federacijom BiH.

"Razdvajanje je da preuzmemo sve funkcije koje imamo, da obezbedimo novac, da povučemo vojnike iz Oružanih snaga BiH, povučemo ljude koji rade u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i sve druge, te proglasiti da se neće sprovoditi odluke Tužilaštva i Suda BiH, i bilo kojeg drugog organa BiH na prostoru RS", dodao je Dodik.

Teme