Web Analytics
Mitrović (SSP): Ovo je poslednji trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave - BetaRS

Mitrović (SSP): Ovo je poslednji trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave

Politika | 16.04.2024 | access_time 15:30
Mitrović (SSP): Ovo je poslednji trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave
Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je danas da je poslednji trenutak da se izborni uslovi u Srbiji poprave, jer će, kako je naveo, sledeći izbori u kojima vlast bude nekontrolisano zloupotrebljavala sve javne resurse biti konačna potvrda brisanja granica između države i jedne partije.

Mitrović je u pisanoj izjavi ocenio da je potrebno da se na zahtev opozicije, započne sa sveobuhvatnom primenom preporuka kanelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), revizijom biračkog spiska i strogom kontrolom na kojim izborima novoupisani imaju pravo da glasaju.

Dodao je da realnih promena nema bez punopravnog i ravnopravnog učešća najvećih opozicionih lista.

Prema njegovim rečima, da su izbori u Srbiji pod Srpskom naprednom strankom (SPS) "farsa" govore sva relevantna međunarodno uporediva rangiranja, na koje Vlada Srbije "inače voli da se poziva kada joj to odgovara".

"Prema njima, poput izveštaja Fridom Hausa ili V-Dem indeksa, Srbija ima ubedljivo najmanje slobodne izbore od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope. To ne treba nikoga da čudi", izjavio je Mitrović.

Dodao je da izbori u kojima je "moguće da se u najvećoj sportskoj areni u zemlji, beogradskoj Areni, organizuje logistički centar za razvoz glasača koji glasaju protivno zakonima naše zemlje", su sve, samo nisu slobodni i demokratski izbori.

"Zemlja u kojoj nijedna osoba nije uhapšena, saslušana i procesuirana nakon što je takva izborna krađa i snimljena video kamerama, nema nikakve institucionalne i demokratske kapacitete da sprovede slobodne izbore. Većina Beograđana smatra da su izbori u Beogradu u decembru pokradeni i da je za izbornu krađu direktno odgovoran SNS", naveo je on.

Rekao je da je zato obaveza opozicije da ne dopuste da se izbori ponove u nepromenjenim uslovima, kao i da je direktna odgovornost za obesmišljavanje izbornog procesa pre svega na SNS-u i na njihovom saučesniku Socijalističkoj partiji Srbije, jer je stanje demokratije, kao i sloboda izbora u Srbiji u katastrofalnom padu od 2012. godine.

Mitrović je ocenio da se, otkad su preuzeli vođenje zemljom, kvalitet izbora u Srbiji prepolovio "kroz sve prethodno navedeno što su radili, ali i kroz uništavanje opozicije i pravljenje lažnih opozicionih lista koje su direktno pod njihovom kontrolom, što se sad i konačno vidi kroz usisavanje Zavetnika".

Teme