Web Analytics
Studenti iz STAV-a blokirali izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu - BetaRS

Studenti iz STAV-a blokirali izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Politika | 16.04.2024 | access_time 09:40
Studenti iz STAV-a blokirali izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Članovi neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) blokirali su danas izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Neposredno nakon otvaranja izbornog mesta, njih desetak je došlo da glasa, ali su umesto toga polepili plakate po izbornim kutijama i sprečili dalji tok glasanja.

Na izbornom mestu polepili su plakate s porukama "Nema izbora jer nemamo drugu listu", "Jedna lista nije izbor" i "Nema glasanja jer nema izbora".

Studenti traže da se izmeni član 19 Pravilnika za sprovođenje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji se tiče preuzimanja obrasca od Izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

Ponavljanje izbora uz ispunjenje prvog uslova je drugi zahtev, kazali su novinarima.

"Ovo pravilo onemogućava drugim studentima da se kandiduju, pa nema izbora jer nemamo izbora", rekla je novinarima Mila Pajić iz grupe STAV.

Predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak nije želela da komentariše prekid glasanja niti je rekla šta dalje nalažu procedure.

Neformalna organizacija Studentska konekcija navela je ranije da je u 2023. godini devet od 15 članova parlamenta predalo inicijativu za smenu predsednice Macak.

Kako su naveli, tada su dva člana dala ostavku "zbog raznoraznih pritisaka kojima su bili izloženi". Nakon toga je Macak raspisala dopunske izbore za dva člana sa svoje liste.

Macak je na izborima za Skupštinu Vojvodine u decembru 2023. bila četvrta na listi kandidata za poslanike Ruske stranke.

Od ukupno 15 članova Studentskog parlamenta, sedam članova je u tom periodu zbog nezadovoljstva njegovim funkcionisanjem formiralo neformalnu organizaciju pod nazivom Studentska konekcija. Ta organizacija se, kako je navedeno u objavi na društvenim mrežama, zalaže za transparentnost u radu parlamenta i studentskih organizacija, zaštitu prava studenata, podizanja studentskog standarda i uslova studiranja.

Prema navodima Studentske konekcije, sve sednice parlamenta, od septembra 2023, zakazane su kao "hitne, elektronske" i na njima nijednom nije glasalo dovoljno članova da bi se odluke usvojile.

Studenti iz neformalnih organizacija optužili su Studentski parlament da je eksponent režima a ne zastupnik studentskih interesa.

Teme