Web Analytics
Dodik: Sramna podrška Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, nećemo to zaboraviti - BetaRS

Dodik: Sramna podrška Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, nećemo to zaboraviti

Region | 10.05.2024 | access_time 17:35
Dodik: Sramna podrška Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, nećemo to zaboraviti
Foto: RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da je "sraman čin" podrška Crne Gore najavljenoj rezoluciji Generalne skupštine UN o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

"Što se tiče Crne Gore, naravno da nam nije ugodno, ali nećemo zaboraviti" rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodavši da nije očekivao da će Crna Gora "nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima" jer je ranije priznala nezavisnost Kosova i "ima neki odnos prema BiH, ne računajući da je tu i Republika Srpska".

Dodik je kazao da RS podržava srpski narod u Crnoj Gori, koji je, kako je ocenio, bio "potlačen" u vreme vlasti Mila Đukanovića, a "vidimo da i sada nisu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori".

Dodik je dalje rekao da Јasenovac i Srebrenica nisu uporedivi te "Srbi, pogotovo iz RS, treba da izbegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju poštu i pijetet stradalima u Јasenovcu. To treba prestati".

Po njegovim rečima, predlog rezolucije o Srebrenici je "težak dokument" koji će ostati trajno u percepciji naroda.

"A sada vidimo one, koji bi oprali svoju savest i onda se tako ponašaju. Srpska to ne prihvata", rekao je Dodik.

Izneo je da smatra da ta rezolucija nema nikakve veze s presudama sudova, već je "politička platforma koja treba da omogući da se devastira RS".

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović je ocenila da su rezoluciju o Srebrenici "doveli na teren prebrojavanja glasova i time uvredili sve žrtve".

"Radili su krijući. Bez konsenzusa, prekršili sve moguće procedure. Menjaju i mehanizam glasanja u Generalnoj skupštini UN da bi imali glas više. To je zaista uvreda za sve žrtve" - rekla je Cvijanović.

Podsetila je da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija donošenje rezolucije u Srebrenici predložio mimo odluke Predsedništva BiH - jedinog po Ustavu nadležnog za vođenje spoljne politike.

Teme