Web Analytics
Hiljade pristalica socijalista mole premijera Španije da ne podnese ostavku - BetaRS

Hiljade pristalica socijalista mole premijera Španije da ne podnese ostavku

Svet | Izvor: Beta-AFP | 27.04.2024 | access_time 17:00
Hiljade pristalica socijalista mole premijera Španije da ne podnese ostavku
Hiljade pristalica Socijalističke partije u Španiji (PSOE) okupile su se danas u Madridu uz molbu premijeru socijalisti Pedru Sančesu (Sanchez) da ne podnese ostavku koju je najavio kao mogućnost zbog istrage protiv njegove supruge zbog trgovine uticajem i korupcije.

Po proceni vlasti, na skupu je bilo 12.500 ljudi.

Simpatizeri socijalista i zvanični te partije okupili su se ispred sedišta PSOE uzvikujući: "Pedro, predsednik!", a na gtransparentima je pisalo: "Potreban si Španiji" i "Pedro, ne predaj se".

Sančes (52), koji je na vlasti od 2018. godine, obustavio je svoje aktivnosti i u sredu iznenadio Španiju najavom ostavke na mesto šefa vlade jer je sud u Madridu najavio preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begonje Gomez (Begona Gomez).

"Moram da stanem i razmislim da bih odlučio da li da ostanem na čelu Vlade"- napisao je Sančes na društvenim mrežama.

Neki ministri su rekli da im Sančes to nije najavio.

"Nadam se da će Sančes u ponedeljak reći da ostaje na vlasti" - rekla je jedna demonstrantkinja za Frans pres. Ona smatra da je Sančesova vlada preduzela dobre mere za žene, manjine i zajednicu LGBT+.

Drugi demonstrant je rekao da ukoliko Sančes podnese ostavku, postoji mogućnost da vlast preuzme ekstremna desnica čime bi nazadovale slobode i prava Španiji.

Lideri stranke su danas imali sastanak da zamole Sančesa da ostane na vlasti, ali je prekinut da bi se pridružili skupu.

"Predsedniče, ostani! Pedro, ostani, zajedno smo, idemo, moramo da idemo napred, moramo da nastavimo da idemo napred, Španija ne može nazad", rekla je ministarka za budžet Marija Hesus Montero (Maria Jesus).

Analitičari smatraju da bi izlaz iz krize bilo glasanje o poverenju Sančesu u Parlamentu čime bi se pokazalo da li premijer i njegova vlada i dalje imaju većinsku podršku.

Stručnjaci nisu isključili mogućnost njegove ostavke, dok desničarka opozicija smatra da je to "izborna taktika" Sančesa i njegov "spektakl" da bi se pokazao kao žrtva u cilju dobijanja još veće podrške.

Državno tužilaštvo je u četvrtak zatražilo zatvaranje sudske istrage zbog korupciju protiv supruge premijera Sančesa, pokrenute po žalbi udruženja koje je priznalo da ju je zasnovalo isključivo na novinskim člancima.
"Javni tužilac traži poništenje" postupka koji je 16. aprila pokrenuo sud u Madridu i "odbacivanje slučaja" - rekao je javni tužilac za AFP.

Pošto je sud taj postupak stavio pod pečat "istražne tajne", ni sud ni tužilaštvo nisu dali detalje u vezi sa istragom koja se odnosi na navodna dela korupcije i trgovinu uticajem.

Kako piše onlajn medij "El Confidencial" koji je otkrio postojanje te istrage, pravosuđe posebno zanimaju veze Begonje Gomez, supruge Pedra Sančesa, sa španskom turističkom kompanijom "Globalia".

Generalni direktor te kompanije, vlasnik avio-kompanije "Er Evropa", sastao bi se s Begonjom Gomez dok je njegova firma pregovarala s Vladom o dodeli državne pomoći usred pandemije kovida-19.

U to vreme, Begonja Gomez je bila na čelu "IE Afričkog centra", fondacije povezane s madridskom poslovnom školom "IE Universiti" koja je, prema "El Confidencial"-u, 2020. potpisala ugovor o sponzorstvu sa "Globalijom".

Pedro Sančez je opisao ove optužbe kao "strategiju uznemiravanja i rušenja" koju sprovode "mediji pod jakim uticajem desnice i ekstremne desnice" uz podršku konzervativne opozicije.

Zahtev za istragu podneo je kolektiv "Manos Limpias" (Čiste ruke) koji se smatra bliskim krajnjoj desnici, koji je u sredu uveče u saopštenju priznao da je zasnovan isključivo na "informacijama iz štampe" i da "istinitost" mora da utvrdi pravosuđe.

Migel Bernad, osnivač "Manos Limpiasa", bivši je vođa male ekstremno desničarske grupe "Frente nacional". Osuđen je na četiri godine zatvora 2021. godine zbog iznuđivanja novca, a potom oslobođen po žalbi zbog nedostatka dokaza.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika