Web Analytics
Bajden izjavio da SAD neće snabdevati oružjem Izrael za napad na Rafu - BetaRS

Bajden izjavio da SAD neće snabdevati oružjem Izrael za napad na Rafu

Svet | 09.05.2024 | access_time 08:30
Bajden izjavio da SAD neće snabdevati oružjem Izrael za napad na Rafu
Foto: AP/Evan Vucci
Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je sinoć da njegova zemlja neće snabdevati Izrael ofanzivnim oružjem koje bi se moglo upotrebiti da pokrene "pun napad" na Rafu, poslednje uporište Hamasa u Gazi, zbog zabrinutosti za živote više od milion civila koji su se tamo sklonili.

Bajden je u intervju za Si-En-En (CNN) rekao da su SAD i dalje posvećene odbrani Izraela, kojem će slati rakete presretače "Gvozdena kupola" i drugo defanzivno oružje, ali ako Izrael "ide" u Rafu, Vašington ga neće snabdevati ofanzivnim oružjem.

Taj intervju je najoštrija Bajdenova javna izjava o potencijalnoj izraelskoj vojnoj operaciji, a usledila je posle odluke da se pauzira isporuka teških bombi Izraelu prošle nedelje zbog zabrinutosti da se američki saveznik bliži napadu na Rafu uprkos javnim i privatnim upozorenjima administracije SAD.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je u sredu da se njegova vlada oseća izneverena zbog pauziranja isporuke bombi, preneo je Asošiejted pres.

To je vrlo razočaravajuča odluka, čak i frustrirajuća rekao je Erdan za izraelski TV kanal 12, ali je dodao da ne misli da taj potez označava šire zaustavljanje američke pomoć Izraelu.

U izjavi za izraelski javni servis Kan Erdan je posle Bajdenove izjave da mora da izabere između američkog oružja i ofanzive na Rafu rekao da svaki pritisak na Izrael daje nadu neprijateljima te zemlje.

"Ima mnogo američkih Jevreja koji su glasali za predsednika i Demokratsku partiju i sada oklevaju", zaključio je Erdan.

On je nagovestio da odluka potiče od političkog pritiska na Bajdenovu adminstraciju u Kongresu, zbog protesta u kampusim na univerzitetima i predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika