Web Analytics
Tokom Blinkenove posete SAD i Kina ostale pri svojim stavovima, ali bar razgovaraju - BetaRS

Tokom Blinkenove posete SAD i Kina ostale pri svojim stavovima, ali bar razgovaraju

Svet | Izvor: Beta-AP | 27.04.2024 | access_time 15:25
Tokom Blinkenove posete SAD i Kina ostale pri svojim stavovima, ali bar razgovaraju
Državni sekretar SAD Entoni Blinken završio je najnoviju posetu Kini u prodavnici ploča u Pekingu gde je kupio albume američke pevačice Tejlor Svift i kineskog rokera Dou Veija u simboličnoj podršci kulturnoj razmeni i uzajamnom razumevanju za koje se zalagao tokom svoje trodnevne posete.

"Muzika je najbolji način povezivanja" - rekao je Blinken u prodavnici ploča gde je svratio na putu za aerodrom kasno sinoć.

Ipak - kako piše AP - numera Tejlor Svit "Midnights" i Dou Veijov "Black Dream" mogle bi isto tako lako da predstavljaju naizgled nepremostive podele u odnosima između dve najveće svetske privrede, za koje obe strane javno i privatno optužuju jedna drugu.

Blinken i njegovi kineski sagovornici, uključujući predsednika Sija Đinpinga i ministra spoljnih poslova Vanga Jia su se svi osvrnuli na te podele, ali su i hvalili prednost otvorene komunikacije da bi se razgovaralo o tim razlikama i izbegli nesporazumi i pogrešne procene.

Blinken se trudio da se zalaže za važnost američko-kineske razmene na svim nivoima. Tokom zvaničnih sastanaka sa kineskim vođama u Pekingu on je više puta govorio o tome kako su se poboljšale veze tokom protekle godine.

On je naglasio da su SAD ozbiljno i sve više zabrinute zbog kineskih postupaka na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou. Blinken je rekao da SAD neće popusititi u vezin s tim i da će uvek "braniti svoje ključne interese i vrednosti".

U više navrata kritikovao je kinesku preteranu proizvodnju subvencionisanih električnih vozila koja šteti intzeresima proizvođače automobila u SAD i Evropi, i žalio se da Kina ne čini dovoljno da zaustavi proizvodnju i izvoz sintetičkih supstanci za proizvodnju opioida.

Otvoreno je upozorio i na to da će SAD, ukoliko Kina ne prekine podršku ruskom odbrambenom sektoru, delovati da to zaustave.

"Jasno sam rekao da ukoliko Kina ne počne da rešava taj problem, mi ćemo", rekao je Blinken novinarima posle sastanka s predsednikom Sijem.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena kaže da je kineska pomoć ruskom industrijskom sektoru omogućila Rusiji da pojača voje napade na Ukrajinu i da preti evropskoj bezbednosti.

Kineski zvaničnic su na sličan način bili direktni, izjavljujući da dok su se odnosi dve  zemlje uopšteno gledano popravili u odnosu na najnižu tačku dostignutu prošle godine zbog obaranja kineskog nadzornog balona iznad SAD, ali su odnosi i dalje napeti.

"Dve zemlje treba da pomognu jedna drugoj da uspeju, a ne da povređuju jedna drugu, treba da tragaju za stvarima koje su im zajedničke i ostave po strani razlike, umesto da se upuštaju u svirepo takmičenje, kao i da rade kako govore, umesto da kažu jednu stvar, a rade sasvim suprotnu" - rekao je Si Blinkenu u neskrivenoj optužbi SAD da su licemerne.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang je rekao da je Kini dosta američkog mešanja u ljudska prava, Tajvan i Južno kinesko more, i nastojanja SAD da ograniče trgovinske odnose i druge odnose s drugim zemljama.

Pozvao je SAD da ne pređu "crvene linije" o suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima Kine.

To je kineska zvanična novinska agencija Sinhua formulisala rečima: "Ako SD uvek posmatraju Kinu kao svog glavnog rivala, kinesko-američki odnosi će stalno biti u problemima".

Ipak, Blinken se zalagao za preuzimanje obaveza na svim nivoima. On je najavio sporazum o razgovorima s Kinom o opasnostima od veštačke inteligencije, ali izrazio žaljenje zbog malog broja američkih studenata koji studiraju u Kini - manje ih je od  900, a kineskih studenata u SAD je 290.000.

Rekao je da obe strane hoće da povećaju taj broj, a SAD imaju interesa za to, jer budući lideri, ako hoće da sarađuju i rešavaju velike probleme i prevazilaze razlike između dve zemlje, treba da znaju i razumeju jezik, kulturu i istoriju jedna druge. Ali je dodao da će Kinezi to verovatno videti kao prikrivenu kritiku.

"Rekao sam svojim kineskim sagovornicima tokom ove posete da, ukoliko žele da privuku više Amerikanaca u Kinu, posebno studenta, najbolji način je da stvore uslove koji omogućuju da učenje cveta bilo gde - slobodno i otvoreno razmatranje ideja, pristup velikom broju izvora informacija, lakoća putovanja, poverenje u bezbednost i privatnost učesnika", rekao je Blinken. 

To su pitanja koje ne mogu prevazići ni Tejlor Svift, ni Dou Veij - ocenjuje AP. 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika