Web Analytics
Aleksić: Ima načina da se izborni uslovi poprave, ali nema političke volje vlasti - BetaRS

Aleksić: Ima načina da se izborni uslovi poprave, ali nema političke volje vlasti

Politika | Izvor: Beta | 17.04.2024 | access_time 22:10
Aleksić: Ima načina da se izborni uslovi poprave, ali nema političke volje vlasti
Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić rekao je danas da postoji način da se izborni uslovi poprave i da se izađe iz političke krize, ali da za to ne postoji politička volja vlasti.

On je na televiziju Nova rekao da vlast pokušava da prikaže da ima želju da se nešto promeni, ali da suštinski ništa nije urađeno da se poprave izborni uslovi.

"U petak će biti poznata odluka (opozicije) o učestvovanju na predstojećim izborima. Posle četiri kruga razgovora i sa minimalnim zahtevima, sve se svelo na manipulaciju vlasti i 'šibicarenje' ", naglasio je Aleksić.

Dodao je da je predsednica Skupštine Ana Brnabić posle dve nedelje pregovora iznela netačnu tvrdnju "da smo mi odbili da izbori budu 2. juna".

"Mi smo još pre dve nedelje izneli kao treći zahtev taj da svi predstojeći izbori budu 2. juna. Da su izbori za godinu dana, ovi razgovori bi bili u redu. Pozivam ih ako su svesni situacije, međunarodnih pritisaka i podela u društvu, da shvate da iz najboljih namera apelujemo na pomeranje izbora za jesen, kao i da sprovedemo ključne preporuke ODIHR, pa ko pobedi neka mu čestita ona druga strana", rekao je Aleksić.

On je podsetio da je Brnabić na prvom sastanku rekla da bi bilo dobro da vlast i opozicija "počnu da se slušaju", ali "ona ne čuje nas i ne reaguje na naše prerdloge".

"Bili smo vrlo jasni i koncizni: predložili smo suštinske stvari kao što je formiranje nezavisne komisije koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, profesionalnim radom javnog servisa, istovremenim održavanjem svih izbora na lokalnom nivou. Baš zato što su odbili, izašli smo sa drugim predlogom. Uslova (da se održe izbori) ili ima, ili ih nema. Suština je u uslovima, a ne u datumu" - podvukao je Aleksić.

Po njegovim rečima, vlast potvrđuje da nema nameru da omogući građanima da slobodno biraju svoje predstavnike.

Govoreći o izveštaju ODIHR-a, Aleksić je rekao da se u njemu navodi da se "stvari ne odvijaju očekivanom dinamikom" i da su dosadašnji pomaci minimalni i da je taj stav ODIHR kritički i potpuno jasan.

"Mi u Srbiji nemamo institucije i to je činjenica. Predsednica Skupštine nas danas pita kako ćemo da dokažemo da je bilo fantomskih birača. To treba da pita tužioce, a ne nas" - rekao je Aleksić.

On je rekao i da na pregovorima nema nikakvih odgovora i da mu sve to liči na kupovinu vremena.

"Nastavak dijaloga nije sporan za neke buduće izbore. Što se tiče izbora 2. juna, čini mi se da je petak dan kad mi moramo reći naš stav. Nastavićemo i dalje da se borimo jer je to naša obaveza. Molim građane da shvate da je ovo borba svakog čoveka koji misli svojom glavom i želi dobro sebi i Srbiji" - zaključio je Aleksić.

Teme