Web Analytics
Dogovor članica G7 o prestanku korišćenja uglja do 2035. godine - BetaRS

Dogovor članica G7 o prestanku korišćenja uglja do 2035. godine

Tranzicija | Izvor: Beta | 30.04.2024 | access_time 16:45
Dogovor članica G7 o prestanku korišćenja uglja do 2035. godine
Ministri energetike članica Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) dogovorili su se danas u Torinu da okončaju upotrebu uglja u proizvodnji električne energije tokom prve polovine 2030-ih - navodi se u zvaničnom saopštenju.

Međutim, saopštenje uključuje i alternativni cilj postepenog gašenja elektrana na ugalj "u vremenskom okviru usklađenom sa održavanjem granice rasta temperature od 1,5 stepeni Celzijusa, u skladu sa putevima zemalja ka dostizanju nulte emisije" zagađujućih gasova od korišćenja uglja - navodi agencija Rojters.

Taj alternativni cilj je uključen u konačnu verziju saopštenja da bi se dao manevarski prostor Nemačkoj i Japanu, čije elektrane na ugalj proizvode više od četvrtine ukupne električne energije u te dve zemlje, rekli su Rojtersu diplomatski izvori.

Nemačka je zakonski definisala 2038. godinu kao krajnji rok za zatvaranje elektrana na ugalj, dok Japan nije odredio datum.

Sporazum članica G7 o uglju predstavlja značajan korak u pravcu postepenog ukidanja fosilnih goriva, od kojih ugalj najviše zagađuje.

Članice G7 - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan takođe su navele da priznaju da je smanjenje ruskih prihoda u oblasti energetike "od ključnog značaja za podršku Ukrajini" i obećale da će raditi na udaljavanju od uvoza ruskog gasa. One, međutim, nisu usaglasile zajednički stav o potencijalnim sankcijama na ruski tečni prirodni gas (LNG).

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije