Web Analytics
Dačić: Prvi put u istoriji Saveta Evrope preporučeno članstvo nečega što nije država - BetaRS

Dačić: Prvi put u istoriji Saveta Evrope preporučeno članstvo nečega što nije država

Politika | 16.04.2024 | access_time 21:30
Dačić: Prvi put u istoriji Saveta Evrope preporučeno članstvo nečega što nije država
Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je danas bio "dan srama" u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zbog glasanja za prijem Kosova u tu organizaciju.

"Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda. Naprotiv, već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenje", rekao je Dačić.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je danas prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanika, dok je 29 glasalo protiv.

Ovom odlukom, istakao je Dačić, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka.

"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije", upitao je Dačić.

Srbija će nastaviti svoju borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", dodao je Dačić.

Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Saveta Evrope koji će zasedati sredinom maja.

Teme