Web Analytics
Drugo po veličini slatkovodno jezero u Kini sve veće - BetaRS

Drugo po veličini slatkovodno jezero u Kini sve veće

Zabava | 15.04.2024 | access_time 16:35
Drugo po veličini slatkovodno jezero u Kini sve veće
Foto: Xinhua/Zhao Zhongzhi
Najnoviji podaci monitoringa otkrili su značajno proširenje jezera Dongting, drugog po veličini slatkovodnog jezera u Kini u provinciji Hunan, čija se površina povećala za približno 80 odsto od početka ovog meseca.

Površina jezera dostigla je oko 950 kvadratnih kilometara, proširivši se za 420 kvadratnih kilometara od 1. aprila, prema najnovijim podacima monitoringa objavljenim 12. aprila, prenosi Sinhua.

Pokrajinski centar za informisanje o vodi u jezeru Dongting saopštio je istog dana da je polugodišnja sušna sezona završila sa povećanim padavinama širom regiona otkako je sezona poplava počela u aprilu.

Nivo vode na znamenitoj hidrološkoj stanici Čenglingđi na jezeru porastao je na 25,78 metara 12. aprila ujutru, 3,63 metra više u poređenju sa prošlogodišnjim očitanjima u istom periodu.

Između 2022. i 2023. godine, jezero Dongting je iskusilo nizak nivo vode zbog faktora kao što su suvo vreme i nedovoljan dotok vode uzvodno. Nekoliko hidroloških stanica zabeležilo je najniže nivoe vode u ovom periodu, što je uticalo na proizvodnju i svakodnevni život ljudi u okolnim područjima.

Tokom sezone poplava 2023. godine, vodostaji jezera Dongting pokazali su određeni oporavak. Međutim, od 17. oktobra 2023. ponovo je ušlo u period niskog vodostaja.

Statistika pokrajinskih meteoroloških i hidroloških odeljenja pokazala je da je od 12. aprila u 8 časova akumulirana količina padavina u Hunanu od početka ove godine dostigla 392,9 mm, što je povećanje od 15,4 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina.

Od početka sezone poplava akumulirane padavine su dostigle 111,5 mm, što je 83,4 odsto iznad proseka za isti period prethodnih godina.

Porast vodostaja jezera takođe pokazuje potencijalno veći poplavni pritisak ove godine, navode pokrajinske meteorološke i hidrološke vlasti. 

Teme