Web Analytics
Savo Manojlović: Rio Tinto i Ana Brnabić žele od Srbije da naprave Kongo - BetaRS

Savo Manojlović: Rio Tinto i Ana Brnabić žele od Srbije da naprave Kongo

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.03.2024 | access_time 15:25
Savo Manojlović: Rio Tinto i Ana Brnabić žele od Srbije da naprave Kongo
Foto: Beta/Saša Đorđević
Direktor za kampanje Pokreta Kreni - Promeni Savo Manojlović izjavio je danas da će građani Srbije od litijuma imati koristi kao narod Konga od dijamanata.

Manojlović se oglasio, povodom izjave predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da će Srbija postati kao Norveška pre i posle otkrića nafte. Ona je danas rekla da je "oduvek" smatrala da je eksploatacija nalazišta litijuma dobra za Srbiju i da će "doneti mnogo dobrog", ne samo Loznici i Krupnju, već čitavoj Srbiji.

"Ili Ana Brnabić pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja ekonomije, kao zvaničnik Srbije i bivša premijerka. Ili, s druge strane, pokazuje sklonost ka manipulaciji kao lobista Rio Tinta", rekao je Manojlović, a saopštio taj Pokret.

Dodao je da su, prema izveštaju Svetske banke "među prvih deset zemalja koje svoju ekonomiju (BDP) zasnivaju na ekploataciji resursa Libija, Irak, Kongo, Papua Nova Gvineja u kojoj je gle čuda, ali upravo Rio Tinto 1988. izazvao desetogodišnji građanski rat kada se domaće stanovištvo pobunilo protiv zagađenja, što je prosperitet koji, očigledno Ana Brnabić priziva".

Norveška, na koju se premijerka poziva, kako je rekao, samo deseti deo svoje ekonomije zasniva na ekploataciji prirodnih resursa.

Razlog zašto je, prema njegovim rečima, Norveška razvijena, jeste pored ostalog i ulaganje u obrazovanje i inovacije, a "Ana Brnabić je funkcioner režima kojem je za deset godina otišlo milion ljudi iz zemlje, uglavnom mladih".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina