Web Analytics
Lazović o dogovoru o promeni prebivališta: Unutrašnje migracije biće dobrim delom onemogućene - BetaRS

Lazović o dogovoru o promeni prebivališta: Unutrašnje migracije biće dobrim delom onemogućene

Politika | 09.05.2024 | access_time 15:45
Lazović o dogovoru o promeni prebivališta: Unutrašnje migracije biće dobrim delom onemogućene
Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta (ZLF) u Skupštini Srbije Radomir Lazović potvrdio je da je u okviru pregovora o unapređenju izbornih uslova danas postignut dogovor da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine ne mogu na narednim izborima da glasaju na mestu novog prebivališta.

Lazović je agenciji Beta rekao da je to važna promena, jer su unutrašnje migracije stanovništva jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i da će na taj način one "dobrim delom biti onemogućene".

"Ovo je veliki uspeh opozicije jer smo uspeli da nateramo vlast da ustukne i napravi ustupke, ali nastavljamo dalje kako bi izborni uslovi bili bolji. Nemamo sumnje da će oni nastaviti da pokušavaju da manipulišu izbonu volju građana", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je čak i na "pokradenim decembarskim izborima jasno pokazao da ne želi vlast Srpske napredne stranke (SNS)".

"Posebno je situacija bila jasna u gradskim opštinama gde smo i na tako izmanipulisanim izborima, kao opozicija imali većinu. Zato je jako važno da se ne povlačimo pred SNS-om i ne prepuštamo im ni jednu ulicu, grad ili opštinu. Ova unapređenja izbornih uslova u tome će pomoći. Naravno da neće učiniti da sve bude fer i pošteno, ali su korak u dobrom pravcu", izjavio je Lazović.

Izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku naći će se u proceduri po hitnom postupku već sutra, kako bi ove izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

Ograničenje treba da važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine, a konačan birački spisak zatvara se 17. maja.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Pored toga, ukida se nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

Teme