Web Analytics
Pojednostavljena procedura i logistika podstiču spoljnu trgovinu - BetaRS

Pojednostavljena procedura i logistika podstiču spoljnu trgovinu

Ekonomija | 24.04.2024 | access_time 16:35
Pojednostavljena procedura i logistika podstiču spoljnu trgovinu
Fotografija iz vazduha napravljena 17. februara 2020. prikazuje teretni voz Kina-Evropa pun auto-delova, mehaničkih uređaja i odeće koji ide za Moskvu i Minsk i čeka na polazak u železničkoj luci Siangtang u Nančangu, u istočnoj kineskoj provinciji Điangsi. (Sinhua/Hu Čenhuan)

Na prvi pogled, istočno kinesko logističko čvorište već radi punom parom. Dizalice i kamioni se mogu videti kako prolaze kraj kontejnera napred-nazad, a potpuno natovareni teretni vozovi kreću ka raznim destinacijama, piše Sinhua.

Ta užurbana scena svakodnevno se odvija u međunarodnoj kopnenoj luci Nančang u Nančangu, glavnom gradu provincije Điangsi. U jedan voz se utovaruju vozila za transport do luke Nanša u priobalnom gradu Guangdžou, odakle će biti otpremljena širom sveta.

"Sve procedure deklaracije, inspekcije i odobrenja su završene za ova vozila u Luci Nančang" rekao je Leng Džićiang, direktor lokalnog odeljenja za razvoj privrede u lukama. "Po dolasku u Guangdžou, mogu se odmah otpremiti, bez dodatnih provera", dodao je.

Kina je poslednjih godina napravila korake u promovisanju integracije međuregionalnog carinjenja, u sklopu napora da ojača povezanost. Povezujući se bliže sa glavnim priobalnim lukama, Luka Nančang ilustruje te napore.

"Lučki gradovi kao što su Guangdžou, Ningbo i Sjamen su veoma zauzeti, što često dovodi do dugih kašnjenja u carinjenju", rekao je Leng. "Kako se unutrašnje i priobalne luke integrišu u jedinstven sistem, kontejneri sada mogu da završe proces carinjenja mnogo unapred u Luci Nančang, što značajno smanjuje vreme i troškove transporta", dodao je.

Zahvaljujući pojednostavljenom procesu carinjenja, proizvođač automobile, kompanija Điangling motors sa sedištem u Nančangu, doživela je da je njihov izvoz premašio 100.000 automobila u 2023, što je skok od 54 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci kompanije.

Pored usklađivanja logističkih pravila, kinesko Ministarstvo saobraćaja se obavezalo da će ubrzati izgradnju različitih međunarodnih logističkih kanala kako bi se poboljšala globalna povezanost, posebno povezanost sa susednim zemljama. Izgradnja ovakvih kanala je već donela značajne koristi spoljnoj trgovini.

"Ranije je isporuka naših đubriva u zemlje jugoistočne Azije uključivala i železnički i pomorski transport", rekao je Gao Hui, predsednik kompanije za razvoj poljoprivrede Điangsi Džanhong. "Celo putovanje je trajalo pola meseca", dodao je.

Proizvođač đubriva je uvideo da je vreme transporta smanjeno za polovinu od pokretanja železnice Kina-Laos, koja obezbeđuje direktan tranzit iz regiona u unutrašnjosti Kine do jugoistočne Azije, rekao je Gao.

Zahvaljujući poboljšanju logistike, godišnji izvoz kompanije se povećao 25 puta od 2020. do 2023. godine, rekao je on. Kompanija planira da pristupi evropskom tržištu korišćenjem usluga teretnih vozova Kina-Evropa.

Različiti regioni u unutrašnjosti Kine traže izlazne kapije ka globalnom tržištu. Brdoviti jugozapadni regioni zemlje, na primer, uključujući Junan, Guidžou, Sečuan i Čongćing, koriste novi međunarodni trgovinski koridor kopno-more kako bi olakšali međunarodnu trgovinu. Koridor je multimodalna mreža koja kombinuje železnički, drumski i pomorski transport koju su uspostavile Kina i zemlje jugoistočne Azije.

U februaru je počela rad specijalizovana služba hladnog lanca između Čongćinga, Laosa i Tajlanda. Ona isporučuje sveže tropske proizvode na tržišta Čongćinga i nosi razne sastojke za jela domaćinstvima širom jugoistočne Azije.

Podaci Nacionalne komisije za razvoj i reformu pokazuju da je kineska socijalna logistika porasla za 5,2 odsto na godišnjem nivou na 352,4 hiljade milijardi juana (oko 49,6 hiljada milijardi američkih dolara) u 2023.

Gledajući unapred, Gao je rekao da će njegova kompanija povećati ulaganja u tehnološka istraživanja i inovacije, sa ciljem da poboljša kvalitet svojih proizvoda od đubriva. "To je sve zahvaljujući našim uštedama koje postižemo efikasnim transportom i logistikom", rekao je on.

"U potpunosti smo spremni da proširimo globalno prisustvo i lansiramo proizvode koji bolje zadovoljavaju potražnju prekookeanskih tržišta", dodao je on.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT