Web Analytics
Novi DSS i 'Niš moj grad' prikupljaju potpise za besplatne đačke udžbenike u celoj Srbiji - BetaRS

Novi DSS i 'Niš moj grad' prikupljaju potpise za besplatne đačke udžbenike u celoj Srbiji

Društvo | 10.04.2024 | access_time 16:00
Novi DSS i 'Niš moj grad' prikupljaju potpise za besplatne đačke udžbenike u celoj Srbiji
Foto: Beta/Nenad Petrovic

Nova Demokratska stranke Srbije (Novi DSS) i koalicija "Niš moj grad" predstojećeg vikenda počeće da sakupljaju potpise građana Niša za inicijativu da svi osnovci i srednjoškolci u Srbiji 1. septembra dobiju besplatne udžbenike.

Njihov predlog je da besplatne udžbenike obezbedi država, a ne gradovi i opštine.

Potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS i poslanica Slađana Miletić je kazala da je nedopustivo što je aktuelna vlast dopustila da u nekim delovima zemlje učenici imaju besplatne udžbenike, a da u drugim delovima zemlje roditelji moraju da ih kupuju.

"Kroz skupštinske govore i poslanička pitanja zatražiću da se uvedu besplatni udžbenici za čitavu zemlju i da to ne zavisi od toga koliko koji grad ili opština imaju para", ocenila je Miletić.

Ona je kazala da će štandovi za prikupljanje potpisa građana koji podržavaju inicijativu o besplatnim udžbenicima za sve đake u Srbiji biti postavljani u Nišu sredom i subotom.

Koopredsednik koalicije "Niš moj grad" Miodrag Stanković najavio je da će na štandovima prikupljati potpise i za ukidanje sistema "Oko sokolovo".

"Ne mislim da je loše kazniti bahate vozače i ne dozvoliti im da se parkiraju bilo gde. Ali sa 'Okom sokolovim' je problem što se kažnjava veliki broj ljudi koji žele da se propisno parkiraju, ali nemaju gde, jer grad nije obezbedio parking mesta", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, kazne sistema "Oko sokolovo" dodatno opterećuju skromne budžete građana, posebno ako se naplaćuju posredstvom izvršitelja.

Teme