Utorak, 22.5.2012.

 

Prava bivšeg predsednika Srbije

Prava bivšeg predsednika Srbije

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) - Bivši predsednici Srbije imaju pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike", naknadu plate, zatim kancelariju, savetnika i sekretara, službeni automobil sa vozačem i obezbedjenje godinu dana po prestanku mandata ili duže ukoliko se oceni da je to opravdano.

Takodje, bivši predsednik Republike ima pravo na diplomatski pasoš i na pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji.

Pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike" imaju svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Srbije.

Bivši predsednik Republike ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat. Kasnije, dok se ne zaposli ili penzioniše, ima pravo na 80 odsto od plate koju je primao.

Zakonom je propisano i da tri meseca nakon isteka mandata, bivši predsednik može da se vrati na rad kod poslodavca kod koga mu miruje radni odnos zbog toga što je izabran na funkciju.

Bivši predsednik ima pravo da ga obezbedjuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade. Obezbedjenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši predsednik saglasan s tim.