Cetvrtak, 10.5.2012.

 

Albanija omogućila istragu o trgovini organima

TIRANA, 10. maja 2012. (Beta-AP) - Albanski parlament odobrio je u četvrtak zakon kojim se Evropskoj uniji omogućava da sprovede istragu o trgovini organima ljudi otetih tokom sukoba na Kosovu, na teritoriji te zemlje.

Šef tima EU za ispitivanje navoda o trgovini organima Džon Klint Vilijamson ocenio je da odluka parlamenta u Tirani pokazuje "snažnu potvrdu privrženosti Albanije odgovornosti i vladavini zakona".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je u januaru prošle godine rezoluciju kojom se medjunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Izvestilac Dik Marti je u rezoluciji naveo da su kriminalni krugovi oko Oslobodilačke vojske Kosova otimali ljude za vreme sukoba na Kosovu 1999. i posle prodavali njihove organe koji su vadjeni u ilegalnim klinikama u Albaniji, o čemu je pisala i bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

Euleks je prošle godine imenovao Amerikanca Džona Klinta Vilijamsona za glavnog tužioca specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima na Kosovu.