Petak, 27.4.2012.

 

Pronadjena i poslednja ukradena slika

Pronadjena i poslednja ukradena slika

ŽENEVA, 27. april 2012. (Beta-AFP) - Slika Edgara Dega "Ludvig Lepik i njegove ćerke" iz 1871, koja je ukradena 2008. zajedno sa slikom Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" u Cirihu, pronadjena je, saopštilo je u petak švajcarsko ministarstvo za javne poslove.

Slika procenjena na 10 miliona švajcarskih franaka (osam miliona evra) vraćena je vlasniku, Fondaciji Birle, rekao je izvor iz ministarstva, a prenosi agencija ATS.

To je poslednja od četiri pronadjene slike koje su 10. februara 2008. ukrala trojica srpskih državljana.

Agencija navodi da je slika pronadjena pre nekoliko meseci u Srbiji, ali da to u interesu istrage nije obelodanjeno sve dok Sezanova slika nije vraćena švajcarskom vlasniku.

Sezanova slika, procenjena na 80 miliona evra pronadjena je 11. aprila, a policija je uhapsila cetvoricu osumnjičenih, medju kojima je jedan od njih navodno direktno učestvovao u kradji u muzeju.

Dve preostale slike, Kloda Monea i Vinsenta Van Goga, pronadjene se sedam dana nakon same pljačke u gepeku napuštenog automobila na parkingu jedne psihijatrijske klinike, nedaleko od muzeja.

Istovremeno, svajcarski stručnjak za restauraciju umetničkih slika rekao je da je moguće restaurirati Sezanovu sliku "Dečak u crvenom prsluku" koja je oštećena tokom kradje.