Subota, 24.3.2012.

 

Sećanje na poginule u bombardovanju

BEOGRAD, 24. marta 2012. (Beta) - Porodice poginulih, predstavnici grada Beograda, udruženja gradjana i strani ambasadori u subotu su u Beogradu, povodom 13. godišnjice NATO bombardovanja, položili vence na spomenike poginuloj deci i poginulim radnicima Radio-televizije Srbije.

Nakon polaganja venca kod spomenika "Zašto?" u Abardarevoj ulici, Žanka Stojanović, majka jednog od poginulih radnika RTS-a, rekla je da je Vrhovni savet odbrane znao da će zgrada RTS-a biti bombardovana i da je Ministarstvo odbrane "glavni krivac za tragediju".

"Pozivam (ministra odbrane Dragana) Šutanovca da pokaže dosijee 466 i 209 iz 2001. godine, da vidimo šta u njima stoji, a u njima postoje dokazi da je Vrhovno savet odbrane imao kao na dlanu da će televizija biti gadjana", rekla je Stojanovićeva.

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas je nakon polaganja venca na spomenik poginulim radnicima RTS-a rekao da se zna ko je bombardovao RTS-a, ali da je isto tako potrebno otkriti i ko je naredio da poginuli radnici ostanu u zgradi.

Na spomenik u Tašmajdanskom parku deci poginuloj u NATO bombardovanju vence su položili predstavnici Vlade Srbije, udruženja gradjana i ambasadori Rusije, Kube i Belorusije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Aleksincu, nakon polaganja venca na spomenik žrtvama NATO bombardovanja, da Srbija mora da učini sve da ponovo ne bude uvučena u rat.

Parastos poginulima u NATO bombardovanju u podne je u crkvi Svetog Marka u Beogradu služio patrijarh Irinej.