Sreda, 21.3.2012.

 

Evropska budućnost Bosne u rukama političkih vodja

BRISEL, 21. marta 2012. (Beta) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je u sredu u Briselu "jasnu i čvrstu podršku" evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ali je podvukao da njeni politički vodji treba u tom cilju da pojačaju rad na reformama i preuzmu odgovornost.

"Vi ste evropski gradjani, vi ste deo naše zajednice, Evropljani ste i otud očekujemo da Bosna i Hercegovina učini te korake napred... ali očekujemo i da politički vodji BiH odrade svoj deo posla -evropska budućnost BiH je u njihovim rukama, isto kao odgovornost za to", rekao je Barozo posle susreta s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

U Bosni je, po rečima Izetbegovića, došlo do novih povoljnih razvoja, i cilj je da ona učini poteze koji će omogućiti da do kraja juna podnese "ubedljiv zahtev" za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Bosna je komplikovana zemlja, ostale zemlje, bivše jugoslovenske republike brže napreduju od BiH na evropskom putu", rekao je Bakir Izetbegović, i dodao da je na ledjima BiH "teret nedavnih ratova".

"Otud nije lako da se načini napredak kakav bismo želeli", rekao je Izetbegović. On je dodao da je, ipak, zadovoljan što je od čelnika EU čuo spremnost da se pomogne BiH.