Cetvrtak, 15.3.2012.

 

Kandidatura ne utiče na izbore

BEOGRAD, 15. marta 2012. (Beta) - Većina gradjana Srbije smatra da je dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji dobra stvar, ali to neće uticati na opredeljenje biračkog tela na predstojećim izborima, pokazali su u četvrtak rezultati ankete agencije za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Partner konsalting.

"Većina ocenjuje da je to jedna strateška priča koja ima implikacije na dalji tok dogadjaja, na političku scenu u Srbiji, ali velika većina po tom osnovu neće menjati svoje stavove, taj čin neće bitno menjati izborni rezultat", rekao je direktor Partner konsaltinga Miroslav Šutić na konferenciji za novinare.

Prema istraživanju, 50,9 odsto gradjana ocenjuje dobijanje statusa kandidata kao dobru stvar, a od tog procenta 20,1 odsto je reklo da je to veoma dobro, a 38,8 odsto da je to uglavnom dobro.

Medjutim, velika većina ispitanika, 64,2 odsto, izjavila je da neće promeniti svoje glasačko opredeljenje zbog dobijanja kandidature, a pet odsto da će to svakako uticati.

Na pitanje u kojoj meri se slažu sa tvrdnjom da trenutak dobijanja kandidature nije u vezi sa predstojećim izborima u Srbiji, zakazanim za 6. maj, 46,6 odsto izjavilo je da se uopšte ili delimično ne slaže sa tom tvrdnjom.