17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - SZERDA, 2014. JÚLIUS 30.

BELGRÁD – A köztársasági képviselőház napirendjén szereplő médiatörvény-csomag olyan reformintézkedéseket tartalmaz, amelyek rendkívül jelentősek a társadalom modernizálása és fejlődése szempontjából – jelentette ki Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter. „A törvényi reformok hozzájárulnak ahhoz, hogy a törvénykezésünk közelebb kerüljön az Európában alkalmazott legjobb gyakorlathoz, egyúttal pedig jogi keretet biztosítanak az újságírók számára a jobb munkakörülményekhez és hozzájárulnak a polgárok jobb informáltságához” – szögezte le Tasovac a képviselőházban a törvénycsomagot indokolva. A tárcavezető elmondta, a törvénycsomag szavatolja „a gondolatok szabad áramlását, állami beavatkozás nélkül”, valamint a tulajdonosi struktúra és a finanszírozási rendszer átláthatóságát. „A magánosítás 2015. július 1-ig tolódik ki, az új tulajdonosoknak pedig szavatolniuk kell, hogy az elkövetkező öt évben nem változtatnak az eredeti műsorpolitikán. Amennyiben a privatizációra nem kerül sor, a médium dolgozóinak kínálják fel a részvényeket, amennyiben ők ezt a lehetőséget elutasítják, az adott médiumot törlik a nyilvántartásból, azaz megszűnik létezni” – mondta a miniszter a köztájékoztatási törvényt ismertetve. Tasovac kiemelte, ez a törvény kerettörvénynek számít, mivel az a célja, hogy megteremtse a független, professzionális médianyilvánosság szabad fejlődését, és egy olyan médiarendszert hozzon létre, amely lehetővé teszi a szerbiai polgárok széleskörű szükségleteinek kielégítését, diszkriminációtól mentesen.

BELGRÁD – A hatalmi koalíció képviselői ma támogatásukról biztosították a médiatörvényeket, míg az ellenzékiek bírálták a hatalmat, mert sürgősségi eljárás keretében utalta a médiatörvény-csomagot a képviselőház elé, egyúttal bejelentették, hogy számos módosítási indítvánnyal rukkolnak elő. Dijana Vukomanović, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője elmondta, pártjának képviselői megszavazzák a napirenden szereplő törvényeket, mert általuk „kiteljesednek az emberi szabadságjogok”. Szavai szerint a törvénycsomagban benne foglaltatnak a legfontosabb célkitűzések: hogy az állam kivonul a médiumok tulajdonosi struktúrájából, hogy a médiumok finanszírozása és tulajdonosi struktúrája átlátható lesz, szerepel benne, hogy mit jelent a közérdek, ami „rendkívül fontos, mert az alkotmányban foglalt emberi jogokon alapszik”. Marko Đurišić, az ellenzéki Új Demokrata Párt képviselője kijelentette, a médiatörvények az előírásoknak megfelelően születtek meg, egyedüli hiba az, hogy világos ok nélkül kerültek sürgősségi eljárásban a honatyák elé.

BELGRÁD – A szerbiai kormány felmentette az Állami Szerencsejáték vállalat, a Civil Légiirányítás és a Közlekedésbiztonsági Ügynökség vezetőit – áll a ma megjelent Hivatali Közlönyben. Branimir Božović az Állami Szerencsejáték vállalat megbízott igazgatójaként távozott, de ugyanígy megszűnt a megbízatása Milan Živanovićnak, a Civil Légiirányítás, valamint Stojadin Jovanovićnak, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatójának. Ez utóbbi vállalat élére legfeljebb hat hónapos megbízatási idővel Krsto Lipovac került, akit egyúttal megfosztottak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség Igazgatóbizottságában betöltött tagságától, helyére Milan Božović került. Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő július 28-án, a kormány niši ülésén jelentette be, hogy augusztus végéig lecserélik a közvállalatok menedzsmentjének 70 százalékát.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő a közel-keleti konfliktusok kapcsán ma kijelentette, hogy Szerbia tiszteletben tartja Izrael állam létezésre és polgárainak békés életére való jogát. Vučić a közel-keleti konfliktusokról ma tárgyalt Jozef Lévivel, Izrael belgrádi nagykövetével. A „tárgyalófelek reményüknek adtak hangot, hogy a helyzetet sikerül békés úton rendezni, és hogy sikerül normalizálni a mindennapi életet” – áll a szerbiai kormány közleményében. Vučić és Lévi beszélgetett Szerbia európai útjáról, gazdasági helyzetéről és a tervezett reformok végrehajtásáról – áll a közleményben.

BELGRÁD – A kormány korrupcióellenes tanácsa ma közölte, hogy a Szerbiai Fejlesztési Alap nem biztosítja a régiók egyenrangú fejlődését, mert a legtöbb hitelt belgrádi, újvidéki és niši cégeknek ítélte oda. Ez áll a tanács jelentésében, melynek címe A Szerbiai Fejlesztési Alap politikai befolyásolásának elemzése, és amelyet július 15-én küldtek meg a kormánynak, a Belügyminisztériumnak, valamint a Köztársasági Közvádlónak, amely július 21-én továbbította a jelentést a szervezett bűnözés elleni harccal megbízott ügyészségnek. A jelentés szerint 2007 és 2013 között összesen 882 millió dinár értékű hitelt hagytak jóvá különféle vállalkozóknak, míg Miroslav Mišković cégei összesen 1,2 milliárd dinárt kaptak, ami 370 millió dinárral több, mint amennyiben az összes többi vállalkozó részesült összesen. Miškovićon kívül az alap hitelezte Željko Mitrović, Vojin Lazarević, Nenad Popović, Toplica Spasojević, Nebojša Čović, Zoran Drakulić, Milo Đurašković, Đorđe Antelj, Goran Perčević és Predrag Ranković Peconi cégeit. A szóban forgó vállalkozóknak csak kisebb része érdekelt a termelési ágazatban, a többségük a szolgáltatóiparban tevékenykedik.

BELGRÁD – A kormány újjáépítési irodája kész a veszélyeztetett lakosság megsegítésére szánt összegek kifizetésére, a kifizetés dinamikája azonban az adott helyi önkormányzatoktól függ, vagyis attól, hogy milyen gyorsasággal képesek kiadni a szükséges végzéseket – jelentette ki Marko Blagojević, az iroda igazgatója. A kormány épületében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az egyes háztartásokra vonatkozó végzések kiadását követően nyolc nap a fellebbezési idő, amint ez a nyolc nap letelik, az iroda azonnal átutalja a megítélt összeget.

ÚJVIDÉK – A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság ma 76 szerződést adott át mezőgazdasági termelőknek, amely öntözőrendszerek beszerzésének résztámogatására vonatkozik. A kiadott közlemény szerint a vajdasági költségvetésből ezekkel a szerződésekkel 50 millió dinárt különítettek el újabb 1643 hektár termőföld öntözésére. Branislav Bugarski tartományi mezőgazdasági titkár kijelentette, 2014-ben több mint 274 millió dinárt terveztek az öntözőrendszerek kiépítésére fordítani, ebből az összegből az év eleje óta 167 millió dinárt utaltak ki. Hozzátette, eddig 226 termelő részesült ilyen résztámogatásban, ennek a befektetésnek köszönhetően immár több mint 4000 hektárnyi termőterületet lehet öntözni Vajdaságban.

ÚJVIDÉK – Miroslav Grubanov, a crepajei Paor mezőgazdasági egyesület elnöke ma felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország augusztus 1-től megtiltotta a Lengyelországból történő zöldség- és gyümölcsbehozatalt, és ezt a helyzetet Szerbiának ki kellene használnia. „Lengyelország jelentős oroszországi kivitellel rendelkezett, ezért felvetődik a kérdés, vajon Szerbia képes lesz-e kihasználni a kínálkozó lehetőséget, vagy ugyanúgy jár majd, mint a sertésexport ügyében” – nyilatkozta Grubanov a Beta hírügynökségnek. többet →


2014.07.30
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - SZERDA, 2014. JÚLIUS 30.

2014.07.29
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - KEDD, 2014. JÚLIUS 29.