17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – KEDD, 2014. JÚLIUS 22.BELGRÁD - Az állítólagos koszovói szervkereskedelem ügyében folytatott nyomozás a végére ért, és itt az ideje eldönteni, hogy vádat emelnek-e vagy sem ebben az ügyben – nyilatkozta Vladimir Vukccevich háborús bűnök ügyében eljáró ügyész, mondván Szerbia rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják, hogy igenis történtek háborús bűnök a nem albán lakosság ellen Koszovóban. Az általunk összegyűjtött bizonyítékok alátámasztják, hogy történtek háborús bűncselekmények, de nem sikerült a tettesek nyomára bukkannunk. Vizsgálatunk során megállapítást nyert, hogy történtek háborús bűnök, de a szervkereskedelemre nem sikerült bizonyítékot találni – mondta Vukccevic, aki a Clint Williamsonnal esedékes találkozót megelőzően nyilatkozott a sajtónak. A szerb főügyész elmondta, ügyésszsége az összes rendelkezésére álló anyagot a nemzetközi munkacsoport rendelkezésére bocsájtotta, ami többek között 400 tanúvallomást is magába foglalt. A főügyész mindehhez hozzátette azt is, hogy a különleges ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint Koszovó területén több mint 300 nem albán nemzetiségű személy tűnt el tisztázatlan körülmények között.

BELGRÁD - Az állítólagos koszovói szervkereskedelem ügyében indított vizsgálat eredményeiről szóló beszámoló óriási jelentőséggel bír Szerbiára nézve, és az Európai Unió meg a nemzetközi közösség objektív hozzáállásáról tanúskodik majd – mondta Aleksandar Vuccich a Clint Williamsonnal folytatott megbeszélésen. Elejétől fogva becsületes és objektív hozzáállást vártunk el, és Williamson úr munkájával hírnevéhez méltóan bizonyított, mint az emberi jogok elhivatott harcosa –mondta Vuccich. A szerb kormányfő megköszönte Williamson kitartását a vizsgálat során, a nemzetközi munkacsoport főügyésze pedig megköszönte a szerb igazságszolgáltatási szerveknek a hatékony együttműködést munkájuk végzése során. Williamson elmondta azt is, a vizsgálat eddigi eredményeit hamarosan közzéteszik, mint fogalmazott, az arra megfelelő időben.

PRISHTINA – A Tribuna nevű prishtinai lap írása szerint a nemzetközi munkacsoport nem talált bizonyítékokat a szervkereskedelem ügyében, de megállapítást nyert, hogy történtek háborús bűnök Koszovóban közvetlenül az 1999-es NATO bombázások befejezése után. A Tribuna szerint mivel nem találtak bizonyítékokat, a "sárga ház" drámája lezárul, és ezzel Koszovó negatív nemzetközi megítélése is javul. A vizsgálat során megállapították, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai követtek el háborús bűnöket közvetlenül a bombázások után, írja a Tribuna, amely lap értesülései szerint a húsz UCK-tag közül tíz ellen emelnek vádat, amint megalakul az illetékes különleges bíróság. A lap azt is közölte, hogy Williamson a jövő héten ismerteti a három éves nyomozás eredményeit.

BELGRÁD – A szerbiai árvízkárok elhárítására vonatkozó törvény mától érvényes – jelent meg a Hivatalos Lapban. A köztársasági parlament a szóban forgó törvényt július 18-án fogadta el, a célból, hogy szabályozza az árvízkárok elhárításának folyamatát és minden községre kiterjedő rendszerbe foglalja az erre irányuló munkálatokat.

BELGRÁD – A Megatrend és az Union magánegyetemek még mindig nem alakították meg a Nebojssa Stefanovich, belügyminiszternek és Aleksandar Ssapich, Új Belgrád községi elnökének doktori disszertációit vizsgáló bizottságokat. Az említett bizottságok megalakítását erre a hónapra ígérték, és feladatuk a Pessccanik weboldalán megjelentetett értékelés hitelességének ellenőrzése. Az említett értékelést független egyetemi tanárok csoportja készítette el. A bizottságot még nem alakítottuk meg, de amint ez megtörténik, erről tájékoztatjuk a nyilvánosságot – nyilatkozta a Betának Slobodan Pajovich, a Megatrend egyetem rektora. Az Union egyetem sem alakította meg az illetékes bizottságot, amely Aleksandar Ssapich doktorátusát hivatott véleményezni.

BELGRÁD – A belgrádi városi képviselőtestület ülésén számos témáról – többek között a Belgrád vízi város projektről, a Slavija térről, a Holokauszt emléknapról, a városi közvállalatok igazgatóiról folyt a vita. A városi képviselő testület elfogadta a Duna-menti uszályok elrendezésének módosításáról szóló javaslatot. Balssa Bozzovich, a DP belgrádi képviselője károsnak nevezte az uszályok eltávolítását a Belgrád vízi város projekt építkezési helyszínéről, és azzal vádolta meg a városi vezetést, hogy ezt a döntést a vezetésnek a befektetőhöz fűződő különleges viszonya határozta meg. A mai ülésen döntöttek a Holokauszt emléknapról is, az elfogadott határozat értelmében a Holokauszt emléknap Belgrádban május 10-én lesz.

BELGRÁD/HÁGA- Dick Advocaat, holland labdarúgó edző lesz augusztus elsejétől a szerbiai válogatott szövetségi kapitánya – közölte a Voetbal International holland internetes hírportál. A weboldalon közöltek szerint a szerbiai csapat már Advocaat keze alatt készülne fel a 2016-os Európa Bajnokságra, amelyet Franciaországban szerveznek meg, és a hét folyamán várható a kétéves szerződés aláírása. A hírportál szerint a 66 éves Advocaat elégedettségének adott hangot, amiért ismét szövetségi kapitány lehet. Dick Advocaat eddig már volt holland, dél-koreai, belga, orosz, és egyesült emirátusbeli szövetségi kapitány. többet →


2014.07.22
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – KEDD, 2014. JÚLIUS 22.

2014.07.21
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – HÉTFŐ, 2014. JÚLIUS 21.