17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – PÉNTEK, 2014. OKTÓBER 24.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök szerint a kormány jó osztályzatot érdemel a polgároktól a gazdaság terén tett bátor intézkedéseiért, mint ahogyan külföldről is pozitív visszajelzést kapott. „A modern szerb politika történetében most először történik meg, hogy a kormány elismeri, az ország nehéz gazdasági helyzetben van, és ugyanakkor javaslatot tesz a válságból való kilábalásra” – mondta Vučić a szerbiai parlamentben, ahol a 2014-es évi költségvetés módosításáról kezdődött vita. Hozzátette, a bér- és nyugdíjcsökkentést is magában foglaló fiskális stabilizálódás intézkedések előterjesztése felelős lépése a hatalomnak egy olyan helyzetben, amikor drámai mértékben csökken az infláció, az árfolyam stabil, jelentősek a devizatartalékok és csökken a munkanélküliség mértéke.

BELGRÁD – Dušan Vujović pénzügyminiszter szerint Szerbiát nem fenyegeti csőd vagy fizetésképtelenség, a költségvetést pedig azért módosítják, hogy ezzel megalapozzák a reformokat. „Ez a módosítás a jövendőbeli reformok kulcsfontosságú elemét vezeti be, az pedig a kiadások csökkentése” – fogalmazott a 2014-es költségvetés módosításának indoklásakor a szerbiai parlament képviselői előtt. Vujović hangsúlyozta, a kiadások csökkentésének idén reálisan nagyon kis hatása lesz a költségvetési hiányra, de szimbolikus jelentőséggel bír a reformok fontosságának felismerése és az ezekhez szükséges jóváhagyás megszerzése tekintetében. „A pótköltségvetésre továbbra is terhet jelent és negatív hatással van a közszféra, különösen a közvállalatok növelik az államháztartási hiányt és a köztartozást. Végső ideje, hogy foglalkozzunk ezzel a problémával és találjunk rá megoldást” – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, a közvállalatok évek óta csak növelik az ország köztartozásait és az államháztartás hiányát.

BELGRÁD – A Költségvetési Tanács ma bejelentette, hogy október 27-én, hétfőn véleményezi a 2014-es pótköltségvetést és a bér- meg nyugdíjcsökkentés hatásfokát. Pavle Petrović, a tanács elnöke tegnap a köztársasági képviselőház pénzügyi bizottságának ülésén azt mondta, hogy az idei költségvetés valós deficitje nem 225 milliárd dinár lesz, miként azt a pótköltségvetésben előirányozták, hanem 300 milliárd dinár körül fog alakulni. Ez szerinte azért van így, mert a pótköltségvetésbe nem számították bele az ún. rejtett költségeket, mint amilyenek például a közvállalatok kölcsönfelvételeire adott állami garanciavállalások.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić kormányfő ma kijelentette: a szerbiai kormány nem védelmezi a nagytőkéseket, ami leginkább abból látszik, hogy jelentős összegű adótartozást sikerült behajtania. Hozzátette, továbbra is a Miroslav Bogićević Farmakom nevű konszernjében uralkodó helyzet jelenti a legfőbb gondot, ez a cég csak a bankoknak 400 millió euróval tartozik. A 2014-es költségvetésről szóló parlamenti vita során Vučić azokra a bírálatokra válaszolva, miszerint védelmezi a tajkunokat, egy sor adattal szolgált, amely arról tanúskodik, mennyi adót fizettetett meg az állam a legnagyobb mágnásokkal, és ez szerinte azt bizonyítja, hogy a kormány nem védelmezi őket. A Farmakom kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez a cég „egy párt politikai dédelgetettje volt, amely szörnyeteggé nőtte ki magát”, és nem tudni, miként lehetne megoldani a helyzetét. Elmondta, először történik meg, hogy az üzemanyagra és a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó megfizettetése a költségvetésben előlátott tervnél is jobban sikerül. Példaként említette, hogy Predrag Ranković Peconitól, aki több szerbiai cég tulajdonosa, csak ebben az évben 9 millió eurót hajtottak be jövedéki adó címén. „A Milan Beko tulajdonát képező Belgrádi Kikötő 2014. szeptember 30-án még 958 millió dináros adótartozással rendelkezett, és ebben az évben, a tegnapi nappal bezárólag 170 millió dinár került megfizettetésre” – mondta Vučić. Hozzátette, 2008 és 2011 között, azaz négy év alatt ennek az összegnek mindössze a negyedét sikerült behajtani. A Marko Mišković tulajdonában levő vállalatoktól tegnapig 163.000 dinárt hajtottak be a 878 millió dináros adósságból, ugyanis peres eljárás van folyamatban, és ez a vállalat nem ismeri el az adósságát. „De mi megállapítottuk ennek az adósságnak a létezését, és meg is fogjuk fizettetni, ők viszont még csak meg sem állapították. Ennyit a pénzmágnások védelméről” – mondta a kormányfő. Željko Mitrović Pink International vállalatának tartozása szeptember 30-val bezárólag 412 millió dinárt tett ki, ebben az évben 874 millió dinár lett vele megfizettetve. „Ez a legtöbb, amit valaha megfizettettek ezzel a céggel egy év lefolyása alatt” – mondta, hozzátéve, hogy csak egyszer közelítette meg a behajtott adósság összege a mostanit: 2010-ben, amikor 729 millió dinár került elszámolásra. „Az év végéig további 300 millió dinárt fogunk velük megfizettetni, ami 50 százalékkal több, mint azok idejében volt, akik minket vádolnak” – mondta Vučić.

BELGRÁD – A megszakadt szerb-albán Európa-bajnoki selejtező mérkőzést 3:0-ás eredménnyel a házigazdák javára regisztrálták, ugyanakkor három pont levonásával büntették a szerb válogatottat, továbbá a nemzeti tizenegynek két hazai meccsét üres lelátók előtt kell játszania – erről értesítette ma az UEFA Fegyelmi Bizottsága a Szerbiai Labdarúgó Szövetséget az október 14-i belgrádi mérkőzés elbírálásáról. Az UEFA ezenkívül mind a két szövetséget 100 ezer eurós pénzbírsággal sújtotta.

ÚJVIDÉK – Vukašinović Éva, a tartományi ombudsman nemzeti kisebbségekkel megbízott helyettese ma kijelentette, hogy az illetékes szervek és a rendőrség reakciója az albán nemzetiségű személyek tulajdonában levő pékségek ellen irányuló támadások ügyében az első pillanatban nem volt megfelelő, de később „minden jól alakult”. Vukašinović a vajdasági képviselőház nemzetek közötti kapcsolatokkal foglalkozó bizottsági ülésén elmondta, nagy mulasztások történtek az illetékes szervek munkájában, példaként az újvidéki Evropa pékséget említette, amelynek tulajdonosa védelmet kért, de nem kapott. „Megértéssel viszonyulhatunk a rendőrséghez, hogy nem rendelkezik megfelelő kapacitásokkal, de egyszerűen semmivel sem igazolható, hogy nem kap az ember védelmet, ha kér” – vélekedett az ombudsmanhelyettes. Hozzátette, az ombudsman a támadássorozat második éjszakáján ellátogatott az újvidéki pékségekbe, és megállapította, hogy a potenciális célpontnak tekinthető pékségek mindegyike előtt áll egy járőrkocsi vagy posztol néhány rendőr, amit „nagyon pozitívan” értékelt. Vukašinović hozzátette, egyes médiumok nem tanúsítottak megfelelő szakmai hozzáállást a történtekhez, nem tartották tiszteletben az újságírói normákat, mert a sértettek és a kiskorú elkövetők nemzeti hovatartozásával foglalkoztak, ahelyett, hogy a támadások hátterében meghúzódó motívumokról számoltak volna be. többet →


2014.10.24
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – PÉNTEK, 2014. OKTÓBER 24.

2014.10.23
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – CSÜTÖRTÖK, 2014. OKTÓBER 23.