17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - CSÜTÖRTÖK, 2014. SZEPTEMBER 18.

SZABADKA – Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő szerint az amerikai nagykövet Oroszországhoz és nem Szerbiához intézte a kérdését. „Úgy vélem, a kérdés az orosz félnek szólt, nem nekünk. Föltételezem, hogy az ő kapcsolataikkal függ össze mindez, de én nem kívánok ebbe beleavatkozni” – nyilatkozta a miniszterelnök szabadkai látogatása alkalmával. Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete a Večernje Novostinak adott interjújában felvetette, hogy miért tervezik Vlagyimir Putyin orosz elnök szerbiai látogatását Belgrád felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából, és vajon a többi volt szovjet köztársaság is kapott-e meghívást, hiszen a Vörös Hadsereg kötelékében ők is részt vettek Belgrád fölszabadításában 1944-ben. Vučić hozzátette, Kirby nem kérte Szerbiától, hogy vezessen be szankciót Oroszország ellen, és nem gyakorol nyomást Szerbiára. „Ő egy jó ember és kiváló nagykövet” – zárta a témát Vučić.

BELGRÁD – Michael Kirby amerikai nagykövet ma kijelentette, nem ellenzi Vlagyimir Putyin orosz elnök belgrádi látogatását, nyilatkozatával pedig nem kívánt nyomást gyakorolni Szerbiára a tekintetben, hogy válasszon Moszkva és a Nyugat között. „Szerbiának joga van azt meghívni, akit és amikor csak akar, én mindössze arra figyelmeztettem, hogy a történelmi kontextus talán kissé el lett ferdítve” – mondta Kirby újságíróknak a belgrádi Legfelső Semmítőszéken. A Belgrádba akkreditált nagykövet emlékeztetett arra, hogy a szerbiai fővárost az egykori Szovjetunió Harmadik Ukrán Hadserege szabadította fel, a Vörös Hadsereg kötelékében pedig a különböző szovjet tagköztársaságok katonái szolgáltak. „Nem arról van szó, hogy én ne értenék egyet Putyin úr látogatásával. Csupán arról van szó, hogy ha a Belgrád felszabadításáról való megemlékezés a cél, akkor mindenkire gondolni kellene, aki ebben részt vállalt” – mondta Kirby. Az USA nagykövete a Večernje Novostinak adott interjújában felvetette, hogy miért tervezik Vlagyimir Putyin orosz elnök szerbiai látogatását Belgrád felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából, és vajon a többi volt szovjet tagköztársaság is kapott-e meghívást, hiszen a Vörös Hadsereg kötelékében ők is részt vettek Belgrád fölszabadításában 1944-ben.

BELGRÁD – Dušan Vujović pénzügyminiszter ma arról számolt be, hogy nagyszámú befektető érdeklődött a megmaradt társadalmi vállalatok privatizálása iránt, mindenekelőtt az átalakításban levő vállalatok iránt élénk az érdeklődés. „A beérkezett befektetői igények mintegy 60 százaléka hitelesnek mondható” – fogalmazott Vujović a Szerbiai Gazdasági Kamarában a szabad övezetekről szóló nemzetközi értekezleten. A levélben benyújtható befektetői igények határideje szeptember 15-én járt le, a levelek számáról a Privatizációs Ügynökség még nem szolgált információval. Várhatólag a befektetői igényekről is beszámol majd Aleksandar Vučić kormányfő ma esti televíziós vendégszereplése során.

BELGRÁD – Predrag Marić, a Belügyminisztérium Rendkívüli Helyzetek Ügyosztályának vezetője kijelentette, hogy ma erősebb szivattyúkat állítanak munkába a Kladovo melletti Grabovac településen a víz elvezetése céljából. A kelet-szerbiai térséget a napokban árvíz sújtotta. „Ma nagyobb teljesítményű szivattyúkkal kezdjük meg az ott keletkezett ’tó’ kiürítését” – nyilatkozta Marić a Beta hírügynökségnek. Szavai szerint a helyzet az előző napokhoz képest javult, az árvíz sújtotta Tekija és Grabovac megtisztításába bekapcsolódott a katonaság is. Hozzátette, nem kellett további lakosokat evakuálni, most a „hangsúly a település megtisztításán és a lakosság ivóvízzel és élelemmel történő ellátásán van, mert ezeket a településeket továbbra sem lehet szárazföldi úton megközelíteni”. PRISHTINA – A koszovói képviselőház ma folytatta alakuló ülését. A testület elnökének Arsim Bajramit, a Koszovói Demokrata Párt jelöltjét választották, mivel 44-en szavaztak rá, 61-en ellenezték a megválasztását, 11-en pedig tartózkodtak a szavazástól. Az alkotmánybíróság döntésének megfelelően az elnöklő Flora Brovina ezt követően megszakította az ülést, és bejelentette, hogy a napokban folytatják a munkát.

BELGRÁD – A belgrádi városi képviselő-testület ma elfogadta a város urbanisztikai tervének módosítását, ami lehetővé teszi, hogy 32 méternél magasabb épületek is épüljenek. A döntés ellen tiltakozott a Nem (h)agyjuk (megfojtani) Belgrádot elnevezésű polgári kezdeményezés, amely lehetőséget kapott arra, hogy – mint érdekelt fél – részt vegyen a mai ülésen. Az ellenzők szerint az urbanisztikai terv módosításával „a kiskapun olyan nagy változásoknak engednek teret, amelyekkel a lakosság nincs is tisztában”. A kezdeményezés két jelenlevő képviselője a napirendi pont elfogadását követően az ülésteremben egy molinót feszítettek ki, amelyen ez állt: Megálljt a befektetői építészetnek! Dobrica Veselinović, a csoportosulás képviselője kiemelte: mintegy 2000 kifogást emeltek a módosítás ellen, amellyel szerintük „haszonhoz juttatják a névtelenségbe burkolózó befektetőket, és lehetővé teszik, hogy a pénz magánzsebekbe ömöljön”.

BELGRÁD – Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke ma kijelentette, az igazságügyi és a pénzügyi tárca képviselőivel folytatott tárgyalás során semmiben sem állapodtak meg, így az ügyvédek országos sztrájkja folytatódik. „Nem állíthatom, hogy bárminemű előrelépés történt volna. Ők is fontolgatják a dolgokat, mi is, ők egyfajta álláspontot képviselnek, mi egy másmilyent”- nyilatkozta Đorđević a Beta hírügynökségnek. Az ügyvédek követelik az átalányadó csökkentését, mert megnehezült és ellehetetlenült az ügyvédi munka folyamatossága a bíróságok többszöri átszervezése révén, valamint a munka mennyiségének a csökkenése miatt, amit a közjegyzők, a végrehajtók és az ingatlanközvetítők munkába állítása okozott. Az ügyvédek követelik Nikola Selaković igazságügyi miniszter leváltását is.

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szerint elfogadhatatlan egyes újságírók és szerkesztők részvétele a nemzeti tanácsi választások kampányában. A kisebbségek október 26-án választják meg nemzeti tanácsaikat. Megállapítást nyert, hogy nemzeti kisebbségek nyelvén működő médiumokban dolgozó újságírók, szerkesztők is szerepelnek a pártlistákon, és aktívan részt vesznek a választási kampányban – áll a VÚFE közleményében. „Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, mert ellentétes a médiaszabadság elvével, de ütközik a jó ízléssel is” – fogalmaz a szakmai társulás. A közleményben hozzáteszik: az újságírók és a szerkesztők is foglalkozhatnak aktív politizálással, ám ebben az esetben fel kell hagyniuk szerkesztői és újságírói tevékenységükkel. többet →


2014.09.18
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - CSÜTÖRTÖK, 2014. SZEPTEMBER 18.

2014.09.17
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - SZERDA, 2014. SZEPTEMBER 17.