15 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – VASÁRNAP, 2014. JÚLIUS 13.

BELGRÁD – Lazar Krstić eddigi pénzügyminiszter tegnap benyújtotta lemondását. Tettét azzal indokolta, hogy nem ért egyet Aleksandar Vučić kormányfővel a reformok végrehajtásának tempóját illetően. A szerbiai kormány ülése után – amelyen elfogadták a munkatörvény, valamint a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény javaslatát – Krstić kijelentette, elképzelhetetlen számára, hogy pénzügyminiszterként a kormányétól eltérő politikát képviseljen, és ezzel gondot okozzon vagy fékezze a dolgokat. Annak a véleményének adott hangot, hogy a nyugdíjakat 20, a közszféra béreit pedig 15 százalékkal kellene csökkenteni, legkevesebb 160.000 dolgozónak fel kellene mondani az elkövetkező két évben és 30 százalékkal meg kellene drágítani a villamos energiát. „A kormányfő túlságosan lágyszívű, ezért oly nagy a támogatottsága a nép körében. Nincsenek kétségeim afelől, hogy nálánál bárki is jobban értené, milyen intézkedéseket kell és lehet végrehajtani. Másfelől azonban én úgy vélekedtem, hogy ezeket az intézkedéseket azonnal és a maguk teljességében kell végrehajtani” – mondta Krstić.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő tegnap kijelentette, a munka, valamint a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvények javaslatainak elfogadásával Szerbia modern történetében először indult el a reformok útján. Vučić a kormány épületében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, büszke arra, hogy a két törvényjavaslatot egyhangúlag fogadta el a kormány, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Lazar Krstić polgármester benyújtotta lemondását. „Szerbia ma belefogott a lényegi reformokba, ez már nem csak üres duma, mint ami 2001-től máig folyt, ebben a periódusban ugyanis szinte egyetlen reformtörvény sem született. Ezek nélkül a reformintézkedések nélkül már jövő márciusban utolérne bennünket a görög forgatókönyv” – mondta Vučić. Krstić lemondásával kapcsolatban Vučić kifejtette, a pénzügyminiszter javaslatai gazdaságilag teljesen indokoltak voltak, ám ő képtelen lett volna ezek gyakorlati alkalmazására.

BELGRÁD – A szerbiai Amerikai Gazdasági Kamara ma közölte, hogy a munkatörvény elfogadásával a kormány megtette az első lépést a jó irányba, ezzel kezdetét vette a reformok határozott végrehajtása és a szerbiai gazdaság talpra állítása. A kamara közleményében hozzáteszi: a parlament jövő heti ülésén elfogadandó munkatörvény szavatolja a munkaviszony szabályozásának átláthatóságát, a jogbiztonságot és garanciát jelent a befektetők számára, hogy nem változnak az üzletviteli körülmények. A munkatörvény következetes alkalmazása megakadályozza a lelkiismeretlen munkaadók, de a lelkiismeretlen munkavállalók visszaéléseit is – vélik az Amerikai Gazdasági Kamarában.

ZÁGRÁB/DUBROVNIK – Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter tegnap elítélte Dubrovnik bombázását a kilencvenes években dúló háború során. „Remélem, hogy ma este némileg közelebb kerültek egymáshoz a népeink, itt, Dubrovnikban, amely a bombázások célpontja volt, és amit Szerbia, természetesen, elítél” – fogalmazott Dačić a horvát tengerparti városban megrendezett Croatia Forumon – közölte a Hina hírügynökség. A horvát hírügynökség tudósításában emlékeztetett arra, hogy Dačić az első szerbiai tisztségviselő, aki világosan elítélte az egykori Jugoszláv Néphadsereg, valamint a szerb és montenegrói félkatonai alakulatok támadását, amely az UNESCO védelme alatt álló turistahely ellen irányult. Vesna Pusić horvát külügyminiszter úgy értékelte, hogy Dačić kijelentése a nemrég még háborúzó államok kapcsolatainak „drámai változását” jelzi.

BELGRÁD – Vladimir Rebić, a Közlekedési Rendőrség parancsnoka tegnap kijelentette, amennyiben nagyobb sorok alakulnak ki a határátkelőhelyeknél a turistaidény miatt, minimálisra fogják csökkenteni a határellenőrzést a gyorsabb haladást elősegítendő. Rebić ma látogatást tett a tízes korridor Šimanovci és a preševói határátkelő közötti szakaszán, hogy meggyőződjön róla, mennyire sűrű a forgalom, és mit tehetne a közlekedési rendőrség annak érdekében, hogy akadálytalanná váljon a közlekedés a nyáridényben. Rebić hangsúlyozta, a közlekedési rendőrség alapfeladatához tartozik, hogy a turistaszezonban szavatolja a zavartalan és biztonságos közlekedést.

BELGRÁD – Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke ma úgy értékelte, hogy Lazar Krstić pénzügyminiszter leváltása bizonyíték arra, hogy a Szerb Haladó Párt, valamint Aleksandar Vučić kormányfő nem rendelkezik kellő erővel és kapacitással az államcsőd elkerüléséhez és a gazdaság beindításához. „Krstić miniszter lemondása azt bizonyítja, hogy a márciusi választás megtartása hiba volt, és a válság elleni küzdelemhez nem elég és nem is jó, ha egyetlen ember és egyetlen párt kezében összpontosul minden hatalom. Mind nyilvánvalóbb, hogy az SZHP-nek nincs elég ereje a felhalmozódott gondok megoldásához, és a Szerbiai Szocialista Párt nem a megfelelő szövetséges ennek a feladatnak a lebonyolításában” – áll az LDP közleményében. többet →


2014.07.12
15 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – SZOMBAT, 2014. JÚLIUS 12.

2014.07.11
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – PÉNTEK, 2014. JÚLIUS 11.