12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – SZERDA, 2014. OKTÓBER 1.

BRÜSSZEL – A regionális politikával és a strukturális eszközök koordinálásával foglalkozó 22. uniós tárgyalási fejezet magyarázó átvilágítása ma és holnap lesz Brüsszelben. Az Európai Bizottság ez alkalommal ismerteti a szerbiai küldöttséggel a területet érintő uniós jogi szabályozást. A 22. fejezet az EU kohéziós politikájának tervezésére és végrehajtására, valamint az Európa 2020 elnevezésű stratégia céljainak megvalósítására vonatkozó előírásokat öleli fel.

ÚJVIDÉK – Németország a vezető külföldi befektető Vajdaságban, 54 befektetési projektummal rendelkezik 878 millió euró értékben és 8500 foglalkoztatottal – jelentette ki tegnap este Bojan Pajtić tartományi kormányfő. „Ez a tény nem meglepő, tekintettel arra, hogy Vajdaság intenzív gazdasági kapcsolatokat ápol Németországgal” – mondta Pajtić Peter Friedrichhel, Baden-Württemberg német tartomány nemzetközi kapcsolatok miniszterével folytatott megbeszélése során. Friedrich kiemelte, lehetőséget lát további befektetési projektumok realizálására a szennyvíztisztítás és a bioenergia területén. Hozzátette, Baden-Württemberg kész segíteni Szerbiát és Vajdaságot számos területen, különösen azokon, amelyek hozzájárulnak Szerbia európai integrációjának felgyorsításához.

ÚJVIDÉK – Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár tegnap kijelentette, bebizonyosodott, hogy Vajdaság az első vagy a második legfejlettebb régió Szerbiában. Feltette a kérdést, hogy vajon kinek állt érdekében a nyilvánosság megtévesztése olyan tévinformációk terjesztésével, miszerint a tartomány lemaradt a fejlődésben. „Feltesszük a jogos kérdést, hogy vajon kinek állt érdekében a nyilvánosság megtévesztése olyan történetekkel, miszerint Vajdaság a legfejletlenebb régió Szerbiában, és kinek a napi politikai érdekeit szolgálta a potenciális befektetők elriasztása” – mondta Vasin újságíróknak nyilatkozva. Hozzátette, sokaknak fel lehetne tenni ezt a kérdést, közéjük sorolta a Szerb Haladó Párt tisztségviselőit, Zorana Mihajlovićot és Maja Gojkovićot, továbbá Dušan Bajatovićot, a Szerbiai Szocialista Párt tagját. A szerbiai kormány szeptember 24-én kiadott, Aleksandar Vučić kormányfő által aláírt rendelete Vajdaságot az ország fejlett régiói közé sorolja, amely a köztársasági átlagnál magasabb bruttó hazai terméket valósít meg.

BUDAPEST – Magyarország illetékes szervei betiltották azt a szélsőjobboldali összejövetelt, amelyet a jövő hétvégén akartak megtartani Budapesten. „A konferenciát egy nyíltan rasszista csoport szervezte, a bejelentett résztvevők pedig olyan rasszista elméleteket hirdetnek, amelyek ellentétesek az alaptörvénnyel” – közölte a magyar belügyminisztérium.

BELGRÁD – A Srbijagas közvállalat illetékességi köreinek szétválasztása az ország további európai uniós integrációjának feltétele, amelyet az Európai Bizottság támasztott – jelentette ki tegnap Janez Kopač, az Energetikai Közösség Titkárságának igazgatója. A szerbiai képviselőházban újságíróknak elmondta, az Energetikai Közösség szabálysértési eljárást indított Szerbia ellen, mert a Srbijagas illetékességi köreit nem választották szét szállítmányozó és ellátó részlegekre. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Szerbiát a Minisztertanács múlt heti kijevi ülésén megrótták emiatt. „A részlegek szétválasztása Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak föltételévé vált, és az egész ország ennek a folyamatnak a túsza, mert ez a folyamat sehogy sem akar megkezdődni” – mondta Kopač.

ALEKSANDROVAC – Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter tegnap kijelentette, nem terveznek áramkorlátozásokat, mert Szerbia elegendő energiahordozóval rendelkezik az előttünk álló téli időszakra. „A kormány, a szakminisztérium és a villanygazdaság különféle forgatókönyvekkel rendelkeznek a szükséges energiahordozók szavatolására, és egyik forgatókönyv sem számol áramkorlátozásokkal” – mondta Antić újságíróknak.

BELGRÁD – Vesna Marjanović, a parlament művelődési és tájékoztatási bizottságának elnöke tegnap bejelentette, hogy az elektronikus médiumok szabályozásával foglalkozó testület képviselőit a pénteki bizottsági ülésen meg fogja kérdezni, hogy a B92 televízió miként dönthet arról önállóan, hogy szórakoztató csatornává alakul át. A Köztársasági Műsorszórási Ügynökség örökébe lépett testület képviselőinél afelől érdeklődik majd, hogy az országos frekvenciával rendelkező B92 mi módon és milyen procedúra alapján válhat szórakoztató műsort sugárzó adóvá, miként azt a médium illetékesei bejelentették. Szerinte ez a kérdés és a rá adandó válasz közérdekű információnak minősül.

PECSINCE – A svájci Sika cég tegnap Šimanovciban gyárat nyitott, ahol az építőipar és az ipar egyéb ágazatai számára gyárt majd alapanyagokat. A projektumba 4,2 millió eurót (azaz öt millió svájci frankot) ruháztak be. Dragan Maksimović, az újonnan megnyílt gyár igazgatója kijelentette, a cégben 60 személy kap munkát, és évente 6000 tonna cseppfolyós és 20.000 kilogramm por jellegű terméket fog előállítani. A termékeket többnyire a szerbiai és a montenegrói piacra szánják.

BELGRÁD – Tomislav Nikolić államfőnek és a szerbiai küldöttségnek az ENSZ-közgyűlésen való részvétele valamivel több mint 78.000 dollárjába került az adófizetőknek – közölte az államfő hivatala hivatalos honlapján. „Az államfő költségei jelentősen alacsonyabbak, mint elődeié voltak, a tavaly jóváhagyott összeget sem használta fel teljes egészében, így a maradék visszakerült a költségvetésbe” – áll az elnöki hivatal honlapján, ahol azt is közlik, hogy mindezt a Blic napilap kérdéseire válaszolták.

ÚJVIDÉK – A vajdasági képviselőház bizottságai és a német Baden-Württemberg tartomány küldöttsége tegnap megállapodott abban, hogy kidolgozzák a két parlament együttes tevékenységének ütemtervét – közölte tegnap a tartományi parlament. Az ütemterv felöleli a jövőbeni közös tevékenységi köröket, ami az első konkrét lépések egyike lesz a két régió együttműködésében, amely a két régió parlamentje által elfogadott együttműködési szándéknyilatkozat alapján jöntt létre.

BELGRÁD – Az USA és az EU képviselői tegnap Belgrádban úgy értékelték, hogy Szerbia az Európai Unió felé vezető út reformjai során demokratikus értékeket tesz a magáévá, mint amilyen a tolerancia is, ami a hétvégén lezajlott Büszkeségparádén is megnyilvánult. Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségvezetője a Hyatt Hotelben megtartott tanácskozáson kijelentette: Szerbia stratégiai választása az EU-s csatlakozás, és a csatlakozási folyamat szisztematikusan megy végbe. Michael Kirby, az USA nagykövete kifejezte reményét, hogy Szerbia egy napon az EU tagja lehet. Hozzátette, a NATO egy egészen más dolog, de amennyiben Szerbia szeretne csatlakozni ehhez a szervezethez, azt is megteheti, ám az észak-atlanti szövetségi tagság nem feltétele az uniós tagságnak. többet →


2014.09.30
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – KEDD, 2014. SZEPTEMBER 30.

2014.09.29
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – HÉTFŐ, 2014. SZEPTEMBER 29.