17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – HÉTFŐ, 2014. OKTÓBER 20.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette: Szerbiának és Albániának minden problémát tárgyalások útján kell megoldania. Vučić és Edi Rama, Albánia miniszterelnöke tegnap telefonon egyeztettek, és abban állapodtak meg, hogy Rama belgrádi látogatását november 10-re halasztják. Korábban úgy tervezték, hogy a látogatásra október 22-én kerül sor, ám ez kérdésessé vált, miután az Albánia-Szerbia labdarúgó mérkőzésen bekövetkezett a Nagy-Albániát ábrázoló zászlóval kapcsolatos incidens. „Minden felmerülő problémát tárgyalások útján kell rendeznünk, másfelől azonban a szerbiai kormánynak meg kellett mutatnia, hogy senkinek sem engedi meg, hogy megalázza az államot és ezt a népet” – nyilatkozta a szerbiai kormányfő a Blicnek, majd hozzátette: elégedett a Ramaval folytatott beszélgetés eredményével. A kormány közleménye szerint Vučić és Rama egyetértettek abban, hogy a belgrádi futballmérkőzésen történt incidens „rendkívül szerencsétlen” volt.

BELGRÁD – Ivica Dačić szerb külügyminiszter értékelése szerint jó, hogy elhalasztották Edi Rama albán kormányfő belgrádi látogatását. Mint fogalmazott, le kell csillapodniuk a feszültségeknek a szerb-albán labdarúgó mérkőzésen történt incidens után. „Túl kell lépni ezen a helyzeten, ehhez pedig politikai akaratra van szükség, amely Szerbiában meg is van” – szögezte le újságíróknak nyilatkozva Dačić a belgrádi Szerbia Palotában. Hozzátette, meg kell állapítani, hogyan és miért történt az incidens, és hogyan jelenhetett meg a mérkőzésen a drón, amely az úgynevezett Nagy-Albánia zászlaját vitte. „Mindaz, ami a mérkőzésen történt, nem jó, mert feszültséget kelt, ez pedig a kapcsolatok negatív irányba történő alakulásához és regionális instabilitáshoz vezet” – értékelt a külügyminiszter.

ÚJVIDÉK – Miloš Vučević újvidéki polgármester és Siniša Radaković újvidéki rendőrfőnök ma találkozott az elmúlt napok során megtámadott pékségek és cukrászdák tulajdonosaival. Vučević elmondta, hogy a rendőrség több személyt is előállított, poligráf-vizsgálatokat végzett az elkövetők felkutatása céljából. „Sem az állam, sem a város, de a teljes közösség sem fogja megengedni, hogy egyes felelőtlen személyek veszélybe sodorják az emberi kapcsolatokat és rombolják az együttélés feltételeit. Ők nem tükrözik a város valódi arculatát, viselkedés nem nevezhető hazafiasnak” – mondta Vučić a találkozót követően. A polgármester köszönetet mondott a megtámadott objektumok tulajdonosainak a „bátor és méltóságteljes viselkedésükért”. Az elmúlt napok során Vajdaság-szerte pékségek és más, albán nemzetiségű személy tulajdonában levő helyiséget vertek szét, Szabadkán pedig felgyújtották a dzsámi kapuját. Ma egy olyan pékséget támadtak meg, amelynek szerb a tulajdonosa.

ÚJVIDÉK – Holnap Újvidéken tartja ülését a köztársasági parlament Védelmi és Belügyi Bizottsága az albán tulajdonban levő vajdasági pékségek és cukrászdák elleni támadások miatt. Az ülés kezdeményezője, Bojan Kostreš, ennek a bizottságnak az elnökhelyettese a Beta hírügynökségnek elmondta, fontos, hogy az állami szervek is elítélik az incidenst, de ez nem elegendő.

KLINA – Ismeretlen személyek kövekkel dobálták meg az éjjel a szerb nemzetiségű, Koszovóra visszatelepült Konić család klinai otthonát. A támadásban senki sem sérült meg – közölték ma a Beta hírügynökséggel. A házban Miodrag (81) és Neda Konić (77) élnek. Neda Konić arról számolt be, hogy a támadók tegnap este fél tíz tájékán kővel beverték az ablakot, a kő egészen a folyosóig repült. Egy tucatnyi követ zúdítottak a bejárati ajtóra, de szerencsére egyikük sem sérült meg.

BELGRÁD - Hervé Ladsous, az ENSZ Békemisszióit irányító altitkár ma kijelentette, az UNMIK továbbra is Koszovóban marad, mert nem csak az ott élő polgárok, hanem Belgrád és Prishtina párbeszéde miatt is fontos a jelenléte. „Az UNMIK mandátuma az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatán alapul, mi igyekszünk teljes mértékben eleget tenni megbízatásunknak, különös tekintettel arra, hogy mekkora jelentősége van az UNMIK-nak Belgrád és Prishtina dialógusának előremozdításában. Ezért továbbra is maradunk Koszovóban” – közölte újságírókkal Ladsous azon a regionális értekezleten, amelynek a nyugat-balkáni országok békemissziókban történő szerepvállalása volt a témája. Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter hangsúlyozta, Szerbia arra számít, hogy az UNMIK-misszió „fennmarad Koszovóban”, mert jelenléte rendkívül fontos a nem albán nemzetiségű lakosság számára. „Ellenezzük, amit a prishtinai hatalom szorgalmaz: jelesül, hogy számolják fel az UNMIK-ot. Úgy vélekedünk, hogy továbbra is fennállnak azok a körülmények, amelyek indokolták az UNMIK felállítását. Az UNMIK jelenléte fontos a béke és a biztonság fenntartása miatt, továbbá az emberi jogok betartatása, a kitelepültek visszatérése, valamint a kulturális és történelmi örökség védelme okán” – fejtegette Dačić.

NOVI PAZAR – Rasim Ljajić, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel együttműködő nemzeti tanács elnöke ma kijelentette, hogy Szerbia tájékoztatást kért a törvényszéktől Vojislav Šešelj és Goran Hadžić vádlottak egészségi állapotáról, egyúttal kifejezte készségét, hogy orvosokat küldjön Hágába, akik megvizsgálnák őket. Hozzátette, Szerbia hágai konzulja azt a feladatot kapta, hogy látogassa meg Šešeljt és Hadžićot, és az összes többi bebörtönzött személyt, akinek egészségügyi panaszai vannak.

BELGRÁD – A Szerbiai Ügyvédi Kamara ma megtartotta tiltakozását a szerbiai kormány épülete előtt. Dragoljub Đorđević, a kamara elnöke azt hangoztatta, hogy az ügyvédek készek tárgyalni és megoldani a problémákat. „Az Európai Bizottságnak igaza volt, amikor arra figyelmeztetett, hogy Szerbiában nem sikerült megreformálni az igazságügyet”, hiszen semmibe veszik az ügyvédi hivatást – fogalmazott az elnök. Kollégáinak azt üzente, hogy itt állhatnak még „egy percig, vagy tízig, esetleg egy órát”, de senki sem fogja őket hallani. A tiltakozáson mintegy 2000-en jöttek össze, hogy Nikola Selaković igazságügyi miniszter lemondását követeljék.

BELGRÁD – A Köztársasági Választási Bizottság ma elfogadta a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak közvetett, azaz elektori közgyűlés útján történő megválasztására vonatkozó utasítást. Elektori közgyűlés választja meg a nemzeti tanácsok tagjait, amennyiben nem sikerült teljesíteni a közvetlen választás feltételeit, továbbá ha feloszlatják a nemzeti tanácsot és ha az új választást nem sikerül megtartani a feloszlatást követő 60 napon belül. A nemzeti tanácsi választásokat október 26-án tartják. többet →


2014.10.20
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – HÉTFŐ, 2014. OKTÓBER 20.

2014.10.19
15 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ – VASÁRNAP, 2014. OKTÓBER 19.