17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - CSÜTÖRTÖK, 2014. OKTÓBER 30.

BELGRÁD – Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója ma kijelentette: arra számít, hogy sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az elővigyázatossági hitelcsomagról. Hozzátette, az IMF nem követelte a közszférában dolgozók elbocsátását. A B92 Televíziónak nyilatkozó jegybankelnök azt állította, hogy sohasem találkozott olyan IMF-követelésekkel, melyek szerint 95.000 embert el kell bocsátani – erről cikkeztek ugyanis egyes lapok. „Nem jellemző az IMF-re, hogy ilyen explicit követelésekkel álljon elő. A munkaerő-felesleg kérdésére nekünk kell megoldást találnunk, de nem az IMF miatt, hanem saját magunk miatt” – fogalmazott a bankkormányzó. Az SZNB elnöke szerint minden feltétel adott, hogy megszülessen a megállapodás a valutaalappal, melynek küldöttsége november 4-én érkezik Belgrádba. „Sok a tennivalónk, de hiszek a megállapodás sikerében” – mondta végezetül Tabaković.

SID – Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő kijelentette, a rendőrség és az állam az árvíz sújtotta térségekbe érkező segélyekkel kapcsolatos minden állítólagos visszaélést és lopást felderít. „Mindenről vannak adataink és mindent tudunk. Az összes bajunkat tetézve a rendőrségnek most még a nép szenvedéseit kihasználó lopók kergetésével is foglalkoznia kell” – fogalmazott a miniszterelnök a jamenai polgárokkal folytatott beszélgetése során. Vučić ma az EU itteni küldöttségével együtt látogatott el az árvíz sújtotta, Sid községhez tartozó faluba, amelynek megsegítésére az unió 620.000 eurót különített el.

SID – Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő Jamenában újságíróknak kijelentette: a hét végéig vagy a jövő hét elejéig minden valószínűség szerint nyilvános felhívást tesznek közzé a Smederevói Vasművek megvásárlásában érdekelt befektetők számára. Szavai szerint a vasművekben a termelés teljes kapacitással májusban vagy júniusban kezdődhet meg. Hozzátette, a privatizáció után a vasművek két millió tonna acélt termelne – jelenleg mindössze 380.000 tonnát termel –, a bevétele pedig 1,4-1,5 milliárd euró között mozogna. Megígérte, hogy az állam átvállalja a vasművek tartozásait, amelyek pillanatnyilag 260 millió eurót tesznek ki.

BELGRÁD – Az ország legsikeresebb vállalata 2013-ban a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) volt 48,3 milliárd dináros nettó profittal – hangzott el az előző év 300 legsikeresebb vállalatát felsorakoztató kiadvány bemutatásakor. A NIS szinte minden paraméter alapján a legsikeresebbnek bizonyult – közölték a Szerbiai Gazdasági Kamarában megtartott összejövetelen. A nettó haszon tekintetében a második helyezést a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) érte el (19,1 milliárd dinárral), habár 2012-ben még 12,3 milliárd dináros veszteséggel zárta az évet. A Szerbiai Telekom közvállalat 15,7 milliárd dináros haszonra tett szert, őt követi a Telenor (11,1 milliárd dinárral) és a Szerbiai Posta 9,3 milliárd dinárral.

BELGRÁD – Az Amerikai Ádvent Alap, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal szövetkezve megveszi a Hypo-Alpe-Adria Bankot Szerbiában és további négy délkelet-európai országban – közölte ez a bank. Amint a Hypo-Alpe-Adria csoport tulajdonosa, az osztrák állam hivatalos döntést hoz a szerbiai, montenegrói, bosznia-hercegovinai, horvátországi és szlovéniai hálózatának eladásáról, az új tulajdonossal aláírják az adásvételi szerződést.

BELGRÁD – Szerbiában 26.000 olyan vállalat létezik, amelyben egyetlen személy sem dolgozik a szerbiai vállalatok 30 százaléka ilyen – jelentette ki Zvonko Obradović, a Cégnyilvántartó Ügynökség igazgatója. A legsikeresebb szerbiai vállalatokat bemutató kiadvány ismertetésekor a Szerbiai Gazdasági Kamarában kijelentette: ez a szám kisebb, mint a környező országokban.

BELGRÁD – Marko Đurić, a kormány Koszovó-irodájának igazgatója ma azt követelte az illetékesektől, hogy sürgősen vizsgálják ki azokat a médiaértesüléseket, melyek szerint az EULEX különleges ügyésze meghamisította a szerbiai Belügyminisztériumtól kapott iratokat, amelyek Oliver Ivanović koszovói szerb pártelnök bírósági ügyére vonatkoznak. Az állítólagos hamisításról a belgrádi Politika napilap írt, azt állítva, hogy betekintést nyert a szóban forgó dokumentumokba, és ez alapján leszögezhető, hogy azok teljes mértékben ellentétesek a vádirat állításaival, amely alapján albánok meggyilkolásával terhelik Ivanovićot. „Rendkívül fontos, hogy az igazságügyi szervek kivizsgálják a Politika állításait. A legpatinásabb napilapunk bizonyára nem hozott volna nyilvánosságra olyasmit, amire nincs bizonyítéka” – mondta Đurić. többet →


2014.10.30
12 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - CSÜTÖRTÖK, 2014. OKTÓBER 30.

2014.10.29
17 ÓRAI HÍRÖSSZEFOGLALÓ - SZERDA, 2014. OKTÓBER 29.