PASQYRA E LAJMEVE TE ORES 18

BRUKSEL - Nekryetarja e Paralemntit Evropian Ulrike Lunacek kakkerkjuar qe nje tru i pavatur dhe jashte misionit te Euleksit te hetoj akzuat e prokurores se Euleksit, Marije Bamijeh lidhur mr koruptimin e gjykteseve dhe prokuroreve ne Kosove dhe te sqaron faktet rreth suspedimit te saj nga detyra. “ Deklaratat e prokurores Marije Bamijeh hedhin hije te zeze ne imazhin e Euleksit”, ka theksuar Lunacek, deputet e te gjelberetve ne PE dhe ka terhequr vrejtjen se Euleksi eshte misioni me i madhe dhe me i rendesishem e politkes se perbashket te jashtme dhe te sigurise te BE-se dhe per kete “ e tere politika e jashtme dhe e sigurise eshte pru ne pyetje. Lunacek ka perkujtuar se edhe Gjykata Revizore e UE-se ka gjetur leshime ne veprimin e Euleksit dhe tha permendur se edhe ajo disa here i ka ngritur ceshtjet e mos efikasitetit te Euleksit ne zgjidhjen e korupcionit ne nivelin e larte i dhe te krimit te organizuar ne Kosove. Nenkryetarja e PE e ka hapur proceduren qe perfaqesuesja e larte e politkes se jashtme dhe politikat e sigurise te UE, Gabrijela Mogerini dhe shefi i Euleksit te raportojne ne Parlamentin Evropian. "Mogerini duhet te sqaron se a eshte e vertete se ish shefi i Euleksit, Borhard ka pas informacione per hetimet e tilla dhe se per kete eshte terhequr nga detyra, edhepse ish perfaqesuesja e larte, Eshton ia kishte vazhduar mandatin”, ak kumtuar Lunacek. Ka nenvizuar se “pakenaqesi te medha jane duke krijuar akuzat e Shoqztes se gazetareve te Kosoves mbi kinse presionet ne gazetaret e gazetes Koha Ditore qe te ndal botimin e raporteve per kete skandall, gje qe eshte e paarsyesyme dhe e pa pranueshme. Nese nje gje e tille argumentohet, per keto presione zyrtaret pergjgjes te Euleksit patjeter duhet te largohen nga detyra”, ka konkluduar nenkryetarja e PE-se.

BRATISLAVE – Shefi i diplomacise se Sllovakise, Miroslav Lajcak ka thene sot ne Bratisllave se qendrimi zyrtar i Sllovakise qe te mos njoh pavaresine e Kosoves nuk eshte pengese qe Bratisllava zyrtare te mos ndihmon dhe perkrah integrimin e tere Ballkanit Perendimor ne Unionin Evropian. Ne konferencen per media pas takimit me shefat e diplomative te vendeve te Katershes se Vishegradit dhe koleget nga Ballkani Perendimor, Lajcak ka thene se ministri kosovar i puneve te jashtme eshte per here te trete ne Bratisllave. “ Qendrimi zirtar i Sllovakise (qe te mos njeh Kosoven) nuk eshte pengese per perkrahje orientimit evropian te koosves”, ka thene Llajcak. Pjesemarrja e shefit te diplomacise se Kosoves ne Bratisllave , sipas Llajcak eshte konfirmimin se Sllovakia e cila perkrah integrimin evropain te tere Balkanit Prendimor, pa marr parasysh qendrimin zyrtar dhe ka nje sere forma konkrete te bashkepunimit me Kosoven dhe ia percjell eksperiencen”,

BEOGRAD – Komisioni Republika Zgjedhor (KRZ) i ka ndar sot mandatet anetarve te keshillave Nacionale te 15 pakicave kombetare. Anetaret e KRZ ne mbledhje kane marr vendimin per ndarjen e mandadete te keshillave kombetare te pakicave ashkalije, bugare, bunjevase vlasske, greke, egipate, hungareze,gjermane, rome, rumune, rusinje, slovake, slovene, ukrajinase dhe ceke. Ne mbledhjen e KRZJ eshte marr vendimi per formimin e keshillave zgjedhore per organizimin e zgjedhjeve te perseritura per anetaret e keshillave kombetare te pakicave shqiptare dhe boshnjake, te cilat do t embahen me 2 nentor ne nje vendvotim ne Bujanoc dhe tri vendvotime ne Tutin. KRZ ka marr vendimin mbi kompenzimin per punen ne realizimin e zgjedhjeve te perseritura ne keto vendvotime.

MITROVICA E KOSOVES – Shefi i operatives i Policise se Kosoves per veriun e Kosoves, Zhelko Bojiq i ka hedhur poshte akuzat e familjes Iliq se pas sulmit ne anetarin e tyre Qasllavit qendron “ kreu i Policise se Kosoves per veri. “MU per kete kemi kerkuar qe hetimet ti merr njesia e hetimeve per veprat e renda kriminale nga nga Shtabi i Pergjithshem i PK ne Prishtine dhe ata e kane kryer venshikimin”, ka thene Bojiq per agjencine Beta dhe ka shtuar se e njejta njesi do te merret edhe me hetimet. Sipas tij Drejtoria Rajonale do te ofron vetem ndihmen ne hetime nese nje gje e tille do te kerkohet. Bojiq ka thene se deri me tani sulmues te panjohur sot rreth ores 8.00 me thika kane sulmuar zyrtarin civil te PK, Qasllav Iliqin dhe e kane lenduar. Jeta e Iliqit nuk eshte ne rrezik.

BURSA – Anetaret e Shoqates se Afaristeve me prejardhje nga Ballkani, "Rumelisiad" nga Bursa gjate dites se dyte te vizites qyteti t edyte per ka zhvillimi ekonomik ne Turqi i kane ftuar perfaqesuesit e veteqeverisjes lokale nga Serbia per bashkepunim ne lemine e ekonomise dhe kultures. Kryetari i Shoqates, Erol Kilikgjiler, me prejardhje nga Serbia ka thene se anetaret e "Rumelisiadit”, 160 veta, perveq tjerash ajne te interesuar qe te mudnesine vazhdimin e prodhimit ne fabrikat te cilat nuk punojne aktualisht. Zevendesi i tij, Omar Kumova,ka thene se situata ne Bujanoc prej nga e ka prejardhjen duhet te riaktivizoj punen e fabrikes per prodhimin e ujit mineral. Deri me tash me nduhmen e shoqatave nga ky qytet ne jug te serbise jane planikuar mbjellja e 300 hektareve me qershi, te cilat do ti blente fabrika turke “Alada”. Projekti i dyte ne Bujanoc nenkupton prodhimin e kepurdhave dhe ne te cilen do te investohen 150 mije euro, ka thene Kumova dhe ka shtuar se projektin do ta perkrah edhe Qeveria e Turqise. Duke i falenderuar famokjes Kumova, sic eshte theksuar eshte renovuar nje shkolle ne Bujanoc.

BEOGRAD – Kryeministri i Serbise, Aleksandar Vuciq ka deklaruar sot se gjate dimerit nuk do te kete probleme me furnizmimin me gas dhe i ka porositur qytetaret qe te mos brengosen, ka lajmeruar sajti b92 (b92.net). " te gjitha ceshtjet rreth pageses se borxheve do te dijme ti zgjidhuim me partneret rus dhe do te gjejm zgjidhje ne te mire te qytetareve te Serbise”, ka porositur Vuciq nga Qekia , ku gjindet ne vizite zyrtare.

BEOGRAD – Nekryetarja e Qeverise se Serbise, Zorana Mihajloviq ka konfirmuar sot se Srbise sikurse edhe tere Evropes do ti zvoglohen sasite e gasit nga Rusija, Mihajloviq per TV regjionale N1 duke komentuar shkrimet e gazetes Danas ka thene se kryetari Rus Vladimir Putin ka vendosur qe te zvogloj sasine e gasit per Serbine per 28 per qind, ka thene se nuk mund te konfirmon se a behet fjale per kete eprqindje, por se sasite e gasit zvoglohen per tere Evriopen dhe me kete edhe per Serbine. Sipas saj borxhi o teresishem i serbise per gaz ndaj Rusise eshte rreth 200 milion dolare. “Serbia eshte e gatshme qe te kthen borxhin”, ka thene mIhajloviq e cila eshte edhe kinistre e ndertimtarise, komunikacionit, infrastruktures, ndersa ne Qeverine e meparshme ishte ministre e enrgjetikes.

(Fund) më shumë →


2014.10.31
PASQYRA E LAJMEVE N`ORA 12.oo

2014.10.30
PASQYRA E LAJMEVE N`ORA 18.oo