Web Analytics
Dve 80-godišnje žene u ime borbe s promenom klime oštetile vitrinu s primerkom 'Magna Carte' - BetaRS

Dve 80-godišnje žene u ime borbe s promenom klime oštetile vitrinu s primerkom 'Magna Carte'

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 10.05.2024 | access_time 17:50
Dve 80-godišnje žene u ime borbe s promenom klime oštetile vitrinu s primerkom 'Magna Carte'

Dve 80-godišnje žene su danas uhapšene u Britanskoj biblioteci u Londonu jer su dletom i čekićem oštetile vitrinu u kojoj je primerak dokumenta "Magna Carta Libertatum" (Velika Povelja Slobode) iz 1215. godine, ali taj dokument nije oštećen.

Taj dokument koji se smatra osnivačkim tekstom moderne demokratije, ustanovljava da kralj i njegova vlada nisu iznad zakona. 

Ekološka grupa "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) koja sa zalaže za to da države okončaju upotrebu fosilnih goriva do 2030. godine i čije su predstavnice uhapšene, objavila je video-snimak napada i saopštila da su one potom jedna drugoj zalepile ruke.

Britanska biblioteka koja  ima dva od četiri sačuvana primerka dokumenta "Magna Carta Libertatum" je preko mreže X samo saopštila da zatvara galeriju u trezoru gde je on izložen. 

"Magna Carta Libertatum" je inspirisala mnoge fundamentalne pravne tekstove među kojima i Ustav SAD iz 1787. i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima iz 1948.

Žene koje su oštetile vitrinu su u saopštenju rekle da su ciljale na taj dokument da bi "istakle opasnosti od klimatskih promena" i da se " 'Magna Carta' s pravom ceni pošto je od velikog značaja za našu istoriju, naše slobode i naše zakone, ali slobode, pravde i prava neće biti ako dozvolimo da poremećaj klime postane katastrofa koja sada preti". 

Džudi Brus (85) je rekla da se "taj čuveni dokument bavi pravnom državom i protivljenjem zloupotrebi vlasti, a naša vlada krši sopstvene zakone", a sveštenica Su Parfit (82) da je kao hriščanka primorana da uradi sve što može da "ublaži užasne patnje koje stižu i koje su već stigle".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene