Web Analytics
Lazović: Dopuna Zakona o biračkom spisku značajan korak u sprečavanju prekrajanja volje građana - BetaRS

Lazović: Dopuna Zakona o biračkom spisku značajan korak u sprečavanju prekrajanja volje građana

Politika | 10.05.2024 | access_time 16:30
Lazović: Dopuna Zakona o biračkom spisku značajan korak u sprečavanju prekrajanja volje građana
Foto: Beta/MILAN ILIC

 Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je danas rekao novinarima u Skupštini Srbije da bi usvajanje dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, predstavljalo "značajan korak" ka ograničavanju mogućnosti takve vrste prekrajanja izborne volje građana.

Lazović je rekao da bi usvajanje dopuna tog zakona o čemu poslanici danas raspravljaju, moglo da ograniči migracije stanovništva koje su, po njegovim rečima, dovele do toga da izborna volja građana u Beogradu bude promenjena.

"To je jedan od najvećih problema u prethodnom izbornom procesu. Na to smo upozoravali i mi i sve posmatračke misije, CRTA posebno", kazao je Lazović.

Ocenio je da bi usvajanje dopuna zakona predstavljalo uspeh, ali ne i pobedu u borbi za unapređenje izbornih uslova.

"Ovo je značajan korak ali daleko od toga da je sve u redu, da je neka pobeda. Na putu ka menjanju izbornih uslova ima još puno stvari koje moramo uraditi da bi izborni uslovi bili fer i pošteni ali kad se nalazimo u ovako velikoj krizi moramo biti zadovoljni što je barem jedan pomak načinjen", kazao je poslanik ZLF.

Lazović: Dopuna Zakona o biračkom spisku značajan korak u sprečavanju prekrajanja volje građana

Lazović je dodao da je "vlast naterana" na usvajanje dopuna zakona "argumentima koji su čvrsti kao stena" ali i pritiskom građana koji su "mesecima iskazivali nezadovoljstvo na ulicama" i "međunarodnom podrškom da se promene skandalozni izborni uslovi u Srbiji".

"Ovo je korak u dobrom pravcu za sve oni koji su zabrinuti za demokratiju u Srbiji", rekao je Lazović i dodao da će nastaviti da insistira na formiranju Komisije za birački spisak koja bi imala adekvatna ovlašćenja.

Lazović je rekao i da nije zadovoljan radom medija koji i dalje ignorišu aktivnosti opozicije.

Rekao je da naročito RTS treba da prati akivnosti svih stranaka i mimo izborne kampanje, i najavio da će opozicija nastaviti da se bori za slobodne medije.

 

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme