Web Analytics
EPS: Revitalizacija prvog agregata hidroelektrane Bajina Bašta biće završena krajem 2024. - BetaRS

EPS: Revitalizacija prvog agregata hidroelektrane Bajina Bašta biće završena krajem 2024.

Izvori | Izvor: Beta | 10.05.2024 | access_time 16:05
EPS: Revitalizacija prvog agregata hidroelektrane Bajina Bašta biće završena krajem 2024.
Revitalizacija reverzibilne hidroelektrane (RHE) "Bajina Bašta", započeta na prvom agregatu 1. aprila biće završena krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine, a ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

"Revitalizaija će doneti dodatnu sigurnost elektroenergetskom sistemu i produžiti radni vek 'Bajine Bašte', zlatne rezerve u EPS-u", rekao je v.d. direktora Dušan Živković, prilikom obilaska radova.

Reverzibilne hidroelektrane su, kako je rekao u samom vrhu prioriteta kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kako zbog proizvodnje, tako i zbog skladištenja električne energije.

"Jedina reverzibilna hidroelektrana u sastavu EPS 'Bajina Bašta' je važna rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom perioda povećane potrošnje struje ili prilikom sušnih perioda. U prethodne 42 godine rada RHE 'Bajina Bašta' potvrdila je opravdanost izgradnje, jer je sa rezervom struje deponovanom u akumulaciji u Zaovinama doprinosila sigurnom snabdevanju električnom energijom", naveo je Živković.

Dodao je da će reverzibilna hidroelektrana "Bistrca", koja će se graditi, biti jedan od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće promenjivih obnovljivih izvora energije.

"EPS prepoznaje reverzibilne hidroelektrane kao najpogodnije, a projekat RHE 'Bistrica' kao odličnu opciju, imajući u vidu nivo razvoja dokumentacije, kao i karakteristike samog projekta", rekao je Živković.

Značaj RHE 'Bistrica' ogleda se, prema njegovim rečima, u kapacitetu za skladištenje energije, koji omogućava balansiranje sistema, proizvodeći električnu energiju kada je ona najpotrebnija.

Teme