Web Analytics
Lutovac (DS): Zakon o biračkom spisku prvi korak ka vraćanju poverenja u izborni proces - BetaRS

Lutovac (DS): Zakon o biračkom spisku prvi korak ka vraćanju poverenja u izborni proces

Politika | 10.05.2024 | access_time 15:50
Lutovac (DS): Zakon o biračkom spisku prvi korak ka vraćanju poverenja u izborni proces
BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je danas u Skupštini Srbije izjavio da su izmene Zakona o biračkom spisku prvi korak ka vraćanju poverenja u birački spisak i izborni proces.


Obrazlažući predlog dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Lutovac je rekao da u Srbiji u decembru nije bilo poštenih izbora, da je izborna volja građana prekrajana sistemski i da se tome moralo stati na put.

"Ovaj zakon je plod razgovora stranaka i nevladinih organizacija u cilju povratka poverenja u birački spisak i izborni proces. Ako nema poverenja u birački spisak nema ni u izborni proces, a onda nema slobodnih i poštenih izbora. Bez izbora nema vladavine prava ni uređene države, a onda postoji samo teritorija u kojoj vlada zakon jačeg", rekao je Lutovac poslanicima.

On je dodao da ovaj problem traje dugo i da su se na prethodnim izborima desile mnoge neregularnosti i prekrajanje izborne volje, posebno u Beogradu.

Ukazao na preporuke ODIHR-a o biračkom spisku i da je potom došlo do razgovora političkih stranaka o tome.

"Rezultat dijaloga su dopune zakona i oni koji su posle 3. jula 2023. promenili prebivalište neće moću 2. juna da glasaju na novim mestima prebivališta. To je plod dogovora postignutog posle niza sastanaka i u dobroj meri može da bude iskorak u pravcu otklanjanja sumnji u to da neko drugi odlučuje u ime građana koji žive u nekoj sredini" - rekao je Lutovac.

Istakao je da je to samo prvi korak, a da će razgovori biti nastavljeni, pre svega o slobodi medija i sastavu Saveta REM-a.

Poslanici danas razmatraju izmene Zakona o biračkom spisku, a glasanje se očekuje do večeras.

Teme