Web Analytics
Mediji: Oklopna vozila Miloš dobiće i odred Kobre - BetaRS

Mediji: Oklopna vozila Miloš dobiće i odred Kobre

Društvo | Izvor: Beta | 10.05.2024 | access_time 13:35
Mediji: Oklopna vozila Miloš dobiće i odred Kobre
Odred Vojne policije specijalne namene Kobre, čiji je primarni zadatak zaštita važnih ličnosti i objekata od posebne važnosti, u svom inventaru uskoro će imati borbena vozila Miloš naoružana daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetara.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, nije uobičajeno da telohranitelji koriste vozilo klase mase 14 tona iako u prošireni krug zadataka te jedinice Vojske Srbije (VS) ulaze protivteriristička i protivpobunjenička dejstva za koja može da se koristi Miloš.

Ministarstvo odbrane januara 2021. godine pohvalilo se da je prvih 10 Miloša uvedeno u naoružanje i to u 72. brigadu za specijalne operacije a potom su viđeni u 63. padobranskoj brigadi.

Novi lot tih vozila je nezavršen poslan iz fabrike Borbeni složeni sistemi na vežbu "Vihor 24" održanu u aprilu a nova vozila prikazana su kao deo tehnike vojne policije.

U 72. brigadi i 63. brigadi ranije su koristili samo terenska vozila jer su po prirodi zadataka to jedinice za koje nije pogodna teža tehnika. Prvi presedan bilo je uvođenje američkih vozila HMMWV u 72. brigadu i zatim su došli i Miloši.  

Odred Kobre osim Miloša dobiće i vozila HMMWV sa turelama za zaštitu nišandžije O-GPK, nabavljena direktno od proizvođača američke firme AM-Dženeral.

Vozni park Kobri sada čine razna luksuzna putnička vozila za pratnju zvaničnika, terenska vozila kao što su Tojotin Hajlaks i Lend Kruzer, Misubiši Pajero, Leksusi i Mercedesi G-klase uključujući blindirana vozila Puh G500 V8 B6.



Teme