Web Analytics
Pro-palestinski studentski skupovi se nastavljaju u Evropi kao eho američkih - BetaRS

Pro-palestinski studentski skupovi se nastavljaju u Evropi kao eho američkih

Svet | Izvor: Beta-AFP | 08.05.2024 | access_time 00:20
Pro-palestinski studentski skupovi se nastavljaju u Evropi kao eho američkih
Foto: AP
Pro-palestinski studenti u Evropi nastavili su da se okupljaju u utorak zauzimajući kampuse univerziteta i pokušavajući da blokiraju univerzitetske prostorije posebno u Parizu, Berlinu, Kelnu i Švajcarskoj.

U Parizu je policija ponovo intervenisala u utorak, i to dva puta, ispred istorijskih prostorija prestižne škole Sciences Po Paris kako bi rasterala pro-palestinske skupove.

Na početku su kantama za otpatke i uličnim klupama i drugim zaprečili ulaz u tu zgradu u luksuznom delu Pariza. Prisutno je bilo dvadesetak studenata.

Jedan od njih je blokadu pravdao istim zahtevima koji su nekoliko nedelja bili na Sciences Po Paris, posebno istragom o partnerstvima tog univerziteta sa izraelskim školama.

Studenti Sciences Po su vikenda počeli štrajk glađu. Trenutno ih ima trinaest, kažu u upravi.

Studenti su najavili da će zauzeti amfiteatar Univerziteta Sorbona u Parizu u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi i "protiv represije nad pro-palestinskim studentskim pokretima".

Skoro 80 ​​studenata zauzelo je amfiteatar krajem popodneva, a ispred pariskog univerziteta ih je oko 200.

Policija je intervenisala tek u utorak uveče.

U Amsterdamu je policija razbila studentski kamp u kampusu tokom noći s ponedeljka na utorak, uhapsivši 125 demonstranata koji su pozvali univerzitet da prekine sve veze sa Izraelom.

Policajci su pendrecima udarali demonstrante i uništili šatore pošto su studenti da napuste kampus.
"Demonstracije su poprimile nasilni karakter (...) velike kamenice su bile po tlu" - navodi se u saopštenju policije.

U Nemačkoj su studentski protesti sada manjeg obima, koncentrisani uglavnom u Berlinu i Kelnu.

U utorak ujutru u glavnom gradu Nemačke između 60 i 80 ljudi je postavilo protestni kamp na placu Slobodnog univerziteta u Berlinu, jednog od najprestižnijih, a potom ih je policija izmestila

Na travnjacima kampusa postavljeni su šatori, palestinske zastave i transparenti sa natpisom "Štrajk je otpor".

U Švajcarskoj je pro-palestinski studentski pokret porastao, uz zauzimanje prostorija u Lozani, Cirihu i Ženevi.

U utorak se pokret koji je počeo prošle nedelje proširio na prestižnu Ecole Politechnikue Federale de Lausanne (EPFL). Grupa pro-palestinskih studenata je objavila da je odlučila da "mirno zauzme" glavnu salu te škole. Ima ih nekoliko desetina.

Studenti zahtevaju "akademski bojkot" izraelskih institucija, zalažu se za prekid vatre u Gazi, za obnavljanje finansiranja agencije UN za pomoć Palestincima (UNRWA) i za kraj "okupacije i aparthejda" što smatraju da čini Izrael - napisali su u saopštenju u ponedeljak.

U "sestrinskoj školi" tog univerziteta u Cirihu ETH nekoliko desetina studenata sedi u holu.

Demonstranti su uzvikivali "Slobodna Palestina!" i postavili poster s natpisom "Nema tehnologije za genocid". Potom ih je policija udaljila.

U Ženevi je Koordinacija studenata Palestina-Univerzitet Ženeva (CEP-UnigGe) oko podneva preuzela univerzitetsku salu i blokirala je nameštajem dovučenim s raznih strana.

Ovaj pokret u EVropi je inspirisan protestima koji su uzburkali četrdesetak univerziteta u Sjedinjenim Državama od sredine aprila.

Teme