Web Analytics
Skup Tibetanaca u Parizu protiv posete predsednika Kine - BetaRS

Skup Tibetanaca u Parizu protiv posete predsednika Kine

Region | Izvor: Beta-AFP | 05.05.2024 | access_time 21:55
Skup Tibetanaca u Parizu protiv posete predsednika Kine
Oko 2.000 ljudi, uglavnom predstavnika tibetanske zajednice u Francuskoj, okupilo se danas u Parizu da osudi posetu kineskog predsednika Francuskoj, "zemlji ljudskih prava koja dočekuje diktatora".

"Zaustavite pretnju Tajvanu, zaustavite represiju u Hongkongu, zaustavite podršku (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu, zaustavite mešanje u Francuskoj" - pisalo je na velikom transparentu na skupu na Trgu Republike, tradicionalnom mestu za demonstracije u glavnom gradu Francuske.

Na plakatima je pisalo i: "Diktatoru Si Đinpingu je vreme isteklo" i "Ne kineskom totalitarizmu".

Na skupu su bili Tibetanci iz Francuske, Belgije i drugih evropskih zemalja.

Stotine demonstranata nosile su zastave Tibeta, a neki su skandirali "Francuska - zemlja ljudskih prava!", "Živeo slobodan Tibet!" i "Oslobodite Tibet!".

Pariska policijska prefektera saopštila je da je na skupu bilo 2.000 ljudi.

Jedan od demonstranata je rekao Frans presu da je "Si diktator koji želi da zbriše tibetansku tradiciju i kulturu".

U Kini "nema slobode izražavanja, nema slobode. Francuska je zemlja ljudskih prava i sloboda, to je nespojivo s dolaskom kineskog predsednika u Francusku", dodao je on.

Drugi demonstrant je rekao da francuski predsednik Emanuel Makron (Macron) mora da zna da se sa "Kinom ne može poslovati mirno i s poverenjem, jer Kina je zemlja u kojoj se krše sva prava".

Tokom vekova, Tibet je bio u periodima nezavisnosti i u periodima pod kontrolom Kine. Peking je preuzeo kontrolu tim područjem u oktobru 1950. godine.

Kineski predsednik je danas popodne stigao u zvaničnu posetu Francuskoj u sklopu prve evropske turneje od 2019. tokom koje će posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Teme