Web Analytics
Vučić: Nisam srećan zbog reakcije iz Amerike na sastav vlade ali nju bira narod - BetaRS

Vučić: Nisam srećan zbog reakcije iz Amerike na sastav vlade ali nju bira narod

Politika | 01.05.2024 | access_time 11:20
Vučić: Nisam srećan zbog reakcije iz Amerike na sastav vlade ali nju bira narod
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za Srbiju nije lepa vest što je Stejt department saopštio da je razočaran što su dve osobe - Aleksandar Vulin i Nenad Popović, pod američkim sankcijama - predložene za ministre u novoj vladi, i da se nada da će Srbija imati dobre odnose sa njenim američkim partnerima.



"Nisam srećan zbog njihove reakcije ali Vladu Srbije biraju građani Srbije. Ja poštujem volju naroda", rekao je Vučić, prikom početka radova na nacionalnom stadionu.

On je rekao da je sa njim u Surčinu i predsednik Republike Srbije Milorad Dodik, da se sa njim druži i dodao "pa šta s tim".

"Čuo sam ja i sa druge strane primedbe, da imamo mnogo onih koji su evrofanatici i koji su za Amerikance, ali su ti bilo toliko pristojni da o tome ne govore javno", rekao je Vučić.

On je rekao i da su predlozi za novu vladu stvar "kompromisa" i da u njoj nisu neki ministri koji su do sad bili iako to zalužuju pa će raditi neke druge važne poslove.

Takođe je naveo da nema vremena da se bavi domaćim političkim prilikama jer je posvećen važnim nacionalnim pitanjima i da su mu juče Ana Brnabić i Siniša Mali govorili o stranačkim stvarima ali da "nije dovoljno koncentrisan na to pa mu je ušlo na jedno uvo a na drugo izašlo".

Najavio je da će verovatno posle 20. maja tome da se posveti i da će pre toga prisustvovati jednom stranačkom skupu.

Povodom rakcija na njegovo nedavno obraćanje da treba da se više radi, on je rekao da "voli radničku klasu ali ne i neradničku" i da kukaju oni koji žive deset puta bolje od radničke klase.

"Kod nas je popularno da se voli neradnička klasa. Pa se godišnje putuje 72 puta - Maldivi, Sejšeli i druge svetske i evropske prestonice", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Nemačka vodi "žestoku, brutalnu" kampanju za prijem Kosova u Savet Evrope (SE), kao i da se teško tome suprotstaviti, ali je na Srbiji da se bori.

"Imaće između 29 i 33 glasa, a 31 im je potrebna većina (za prijem Kosova), tako da je sve na ivici", rekao je Vučić, prilikom obilaska početka radova na izgradnji nacionalnog stadiona u Surčinu.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, on je naveo da se Priština ponaša "bezobzirno" što prati "foliranje onih koji se prave da ne razumeju o čemu je reč".

"Priština donese protivpravnu odluku i svi su saglasni da je reč o brutalno donesenoj odluci o ukidanju dinara. A onda vas pozovu na razgovore i prihvate sve postulate koje je Prištrina već implementirala. Ako to vi ne prihvatite u potupnosti onda kažu da dve strane nisu bile spremne za kompromis", rekao je Vučić.

On je naveo da Beograd traži rešenje kako da isplaćuje plate i penzije Srbima na Kosovu i Metohiji, i ocenio "nikakvog dogovora o ukidanju dinara ne može da bude jer je to protivpravna akcija Prištine".

"Nećemo da učestvujemo u konvalidaciji (naknadno osnaženje) nečega što je od početka protivpravno. Što je rekao Valtazar Bogišić 'Što se grbo rodi vreme ne ispravi'", rekao je Vučić.

On je naveo da se ne prihvataju ni najlogičniji predlozi Beograda, ali da nije kriva samo Priština već i oni koji su iz Evrope potpisali i garantovali Briselski sporazum.

Vučić nije hteo da komentariše najavu da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ali da je neće sponzorisati.

Teme