Web Analytics
U Libanu studentski skup podrške Palestincima u Pojasu Gaze - BetaRS

U Libanu studentski skup podrške Palestincima u Pojasu Gaze

Svet | Izvor: Beta-AFP | 30.04.2024 | access_time 18:55
U Libanu studentski skup podrške Palestincima u Pojasu Gaze
Nekoliko stotina studenata sa raznih univerziteta u Libanu okupilo se danas u Bejrutu, u znak podrške Palestincima i protiv izraelskih operacija u Pojasu Gaze, javila je agencija Frans pres.

"Mi smo susedi Palestine, a ko će biti uz njih, ako ne mi", rekla je studentkinja Zejna ispred studentskog grada jednog američkog univerziteta u Bejrutu, gde su studenti nosili palestinske zastave i marame.

Neki studenti su nosili transparente sa porukama solidarnosti sa južnim Libanom, gde od 8. oktobra islamistički pokret Hezbolah ispaljuje raketne projektile na Izrael, u znak podrške svom savezniku palestinskom pokretu Hamas, povodom rata u Pojasu Gaze.

Studentski pokret podrške Palestincima pokrenut je na njujorškom univerzitetu Kolumbija, gde je 18. aprila uhapšeno oko 100 učesnika demonstracija. Taj pokret se u proteklih deset dana proširio i na druge američke i evropske univerzitete.

U Francuskoj su skupovi održani ispred čuvene Sorbone i prestižnog fakulteta političkih nauka Sijans Po (Sciences Po) u Parizu.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta na jugu Izraela, koji je rezultirao smrću 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze u kojoj je do sada poginulo 34.535, uglavnom civila, prema podacima Ministarstvu zdravlja Hamasa.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena