Web Analytics
Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriminacije na radu - BetaRS

Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriminacije na radu

Društvo | 30.04.2024 | access_time 15:10
Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriminacije na radu
Foto: Beta/Milan Obradović
U Srbiji u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi se na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja - saopštila je danas ta služba povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Poverenica Brankica Janković je istakla da je "pravo na rad jedno od najznačajnijih ljudskih prava" i "jedan od preduslova za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti".

"Zato se moraju štititi prava radnika, unapređivati uslovi, bezbednost i zdravlje na radu, kao i materijalni položaj zaposlenih" - piše u njenom saopštenju.

Navela je da se u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku odnosi na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, "najčešće po osnovu pola, invaliditeta, zdravstvenog stanja i starosnog doba".

To su nemogućnost napredovanja ili dobijanja otkaza zbog godina starosti, raspoređivanja na niža i manje plaćena radna mesta po povratku sa porodiljskog ili odsustva sa rada radi nege deteta, diskriminacija na osnovu članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama.

Janković je ukazala da naročito zabrinjavaju česti primeri nebezbednih i nehumanih uslova za rad koji su, kako je navela, rezultirali brojnim smrtnim ishodima ili teškim povredama na radu prošle godine, o čemu izveštava Inspektorat za rad.

Pozdravila je mere kojima se podstiče zapošljavanje društvenih grupa čiji je pristup tržištu rada otežan i češće su diskriminisane - žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina i drugih.

"Vreme će pokazati da budućnost pripada poslodavcima koji se vode principom nediskriminacije, poštuju prava zaposlenih" - istakla je Janković.

Teme