Web Analytics
Vukosavljević za CMG: Sijeva poseta veliki događaj za Srbiju - BetaRS

Vukosavljević za CMG: Sijeva poseta veliki događaj za Srbiju

Politika | 30.04.2024 | access_time 13:00
Vukosavljević za CMG: Sijeva poseta veliki događaj za Srbiju

Bivši ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević ocenio je za Kinesku medijsku grupu (CMG) da će predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji biti veliki događaj, naročito za odnose dve zemlje.

"Kada prijatelj dolazi u prijateljsku posetu, to znači da su se dosadašnji odnosi, koji su već na visokom nivou, dodatno potvrdili kvalitetom i sveobuhvatnošću. Mislim da će poseta predsednika Si Đinpinga dati veliki impuls događajima na brojnim poljima saradnje Srbije sa Kinom", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je ukazao da su kulturni centri, Srbije u Pekingu i Kineski kulturni centar u Beogradu jezgra ove saradnje.

"Oni naravno nisu jedini izvori saradnje. Mnoge šanse su do sada iskorišćene na polju kulturne saradnje, kada je reč o kinematografjiji, književnosti, muzici i slično. Pretpostavljam da dodatni rezultati mogu da budu postignuti kada je reč o prevodnoj književnosti dela kineskih pisaca. S druge strane, mislim da, takođe, postoji prostor, i to ne mali prostor, da se domaća publika upozna sa velikim napretkom kineske kinematografije. Posebno smatram da, pored nekih početnih dobrih rezultata, Srbija može da ima veliku koristi od kulturne razmene sa Kinom na polju zaštite kulturnog nasleđa. Kina je zemlja koja je druga u svetu po broju zaštićenih spomenika kulture kod Uneska. Kineski stručnjaci, koji spadaju među vodeće u svetu, mogli bi našim stručnjacima, koji takođe imaju zapaženo mesto u svetu, da pomognu, naročito kada je reč o očuvanju kulturnog nasleđa i arheoloških ostataka starih kultura duž obala reka", poručio je Vukosavljević.

Vukosavljević je inicijative koje poslednjih godina dolaze iz Pekinga, a tiču se zajednice zajedničke budućnosti, napretka i stabilnosti u svetu, uključujući inicijativu "Pojas i put", nazvao inovativnim konceptom u zagađenom svetu punom antagonizama i suprotnosti.

"Mislim da je sa kineske strane uspostavljen jedan poziv, da je pružena ruka saradnje i data prilika da se bolji aspekti karaktera država i civilizacija međusobno prepoznaju, udruže, sarađuju i razmenjuju ono što je dobro i kreativno na korist svih učesnika u tome. Želim da inicijativa 'Pojas i put', pored početnih dobrih uspeha kojima svedočimo i u godinama koje su pred nama doprinese daljoj afirmaciji važne kineske uloge u svetskim privrednim i kulturnim kretanjima, ali i jednoj ukupnoj politici mira i uvažavanja različitih interesa naroda i država u jednom uzburknom savremenom svetu u kom živimo", istakao je Vukosavljević.

Teme