Web Analytics
Projekat močvarnog područja istočne Kine izabran kao ključni slučaj Dekade UN o obnovi ekosistema - BetaRS

Projekat močvarnog područja istočne Kine izabran kao ključni slučaj Dekade UN o obnovi ekosistema

Životna sredina | 25.04.2024 | access_time 11:55
Projekat močvarnog područja istočne Kine izabran kao ključni slučaj Dekade UN o obnovi ekosistema
Foto: Ye Yuting/Xinhua
Projekat Treće faze obnove močvare Osamnaest poldera, deo Šan-Šui inicijative u basenu jezera Čaohu u provinciji Anhui, izabran je kao demonstracioni projekat Dekade UN o obnovi ekosistema, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Sinhua.

Predvođena Programom UN za životnu sredinu (UNEP) i Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Dekada UN o obnovi ekosistema je predložena da spreči, zaustavi i preokrene gubitak i degradaciju ekosistema širom sveta.

Jezero Čaohu jedno je od pet velikih slatkovodnih jezera u Kini. Osamnaest poldera, koji se nalaze u okrugu Feidong u gradu Hefei, glavnom gradu Anhuija, ključna je močvara u blizini jezera Čaohu, navo je biro za upravljanje jezerom Čaohu.

Stanovništvo ove oblasti je poraslo od 1960-ih zbog kontinuirane melioracije jezera i agregacije stanovništva. Dugotrajni uticaj  ljudske aktivnosti takođe je doveo do krhkosti lokalnog močvarnog ekosistema.

U 2017. godini, Hefei je napravio sveobuhvatni plan za implementaciju Projekta obnove močvara Osamnaest poldera koji je sprovodio u fazama. Konkretno, projekat treće faze za jezgro močvarnog područja pokrio je približno 4,3 kvadratna kilometra i završen je u julu 2022.

Treća faza projekta uglavnom je obuhvatila transformaciju veštačkih močvara, uključujući nekoliko ribnjaka za razmnožavanje, u multifunkcionalne močvarne ekosisteme koji imaju sisteme prečišćavanja vode, zaštitu biodiverziteta, skladištenje poplava i sisteme za zelenu proizvodnju.

Završetkom treće faze, ukupna površina od 410 hektara je vraćena u idealno stanište za ptice.

Takođe je obnovljeno ukupno 263 hektara šumske i travnate vegetacije, a biodiverzitet močvarnog područja je značajno povećan.

Po prvi put je na ovom području pronađeno oko 15 vrsta vodenih biljaka. Broj lokalnih vrsta ptica porastao je sa 63 pre projekta na 117 2022. godine, naveo je biro.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina