Web Analytics
DZZPS poziva građane da učestvuju u 8. Međunarodnom popisu belih roda - BetaRS

DZZPS poziva građane da učestvuju u 8. Međunarodnom popisu belih roda

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.04.2024 | access_time 15:50
DZZPS poziva građane da učestvuju u 8. Međunarodnom popisu belih roda
Foto: DZPPS/Kalman Moldvai
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas zainteresovane građane da učestvuju u 8. Međunarodnom popisu belih roda u cilju njihovog očuvanja, širenju znanja o brojnosti te vrste ptica, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

"Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crna, dugih crvenih nogu i kljuna, nemoguće je pomešati je sa nekom drugom vrstom", rekla je koordinatorka popisa u Srbiji iz DZZPS Kristina Milošević.

Te ptice, kako je objasnila, naseljavaju isključivo ljudska naselja, kao i da za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake i druge strukture.

Milošević je ukazala da će se, prilikom popisa brojanje sprovoditi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države.

"Za ovu priliku smo napravili posebnu aplikaciju za mobilne telefone, koja se može preuzeti sa sajta pticesrbije.rs, pomoću koje se mogu lako, a kvalitetno prikupiti podaci", objasnila je Milošević i dodala da se može koristiti i jednostavan formular sa sajta.

Bela roda je strogo zaštićena vrsta, a onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih, ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Rode su, kako su podsetili iz DZZPS, svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, dok su u poslednjih 40 godina svoja gnezda premestile na objekte koje je čovek pravio.

Kako je istaknuto, nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Bela roda je u kulturi prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena.

Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a DZZPS sprovodiće popis u Srbiji i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine, a ove godine planirano je da se odvija u dva kruga, od danas do 31. maja i od 17. juna do 15. jula.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina