Web Analytics
Zelenilo Beograd: Drugačiji način košenja zelenih površina u cilju zaštite oprašivača - BetaRS

Zelenilo Beograd: Drugačiji način košenja zelenih površina u cilju zaštite oprašivača

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.04.2024 | access_time 12:35
Zelenilo Beograd: Drugačiji način košenja zelenih površina u cilju zaštite oprašivača
U Beogradu će 25. aprila, na Dan planete Zemlje, započeti pilot-projekat "Ne kosi još lolo" kojim je planiran drugačiji način košenja i održavanja zelenih površina, u cilju zaštite oprašivača, saopšteno je danas iz preduzeća Zelenilo Beograd.

Inicijativu je pokrenuo pčelarski centar "BeeCenter", a projekat se realizuje u saradnji sa Zelenilom Beograd i uz podršku Ambasade Holandije jer je u toj zemlji odavno usvojena praksa drugačijeg košenja zelenih gradskih površina.

Namera je da tom novinom pčelama, leptirima, bumbarima i ostalim oprašivačima pruži veći pristup hrani i staništu.

Delovi zelenih površina u Beogradu koji se ne koriste direktno za rekreaciju stanovništva ili iz nekog drugog razloga moraju da ostanu monokulturni i kratko košeni, biće na nov način održavani.

U Akademskom parku će biti posejano medonosno bilje koje će se kositi mozaično, što znači da se pri svakom košenju ostavlja deo travnjaka nepokošenim, kako bi cveće postiglo svoj pun ciklus, a pčele i drugi oprašivači imali izvor hrane i svoje stanište.

Drugačiji pristup imaće i neke lokacije po obodu grada gde će se kositi periodično, i to posle maja i posle septembra.

Tokom ove godine će samo nekoliko lokacija sa ograničenim prostorom biće košene po novom modelu, kako bi se testirali efekti.

Istraživanja rađena u nekim svetskim gradovima pokazala su da se broj zaprašivača povećao na mestima gde trava nije bila često košena, te da su cveće i viša trava bolje apsorbovali toplotu i vlagu, čime je smanjen i uticaj toplotnih džepova u njihovoj blizini.

Pčelari iz "BeeCenter" pratiće zajedno sa stručnjacima Biološkog fakulteta u Beogradu promene u broju oprašivača na takvim mestima, kako bi na kraju projekta imali konkretne strategije za nastavak i unapređivanje košenja u Beogradu, što će biti i preporuka za druge gradove.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina