Web Analytics
Pred Savetom bezbednosti UN zahtev Palestine o članstvu - BetaRS

Pred Savetom bezbednosti UN zahtev Palestine o članstvu

Svet | Izvor: Beta | 18.04.2024 | access_time 22:55
Pred Savetom bezbednosti UN zahtev Palestine o članstvu
Savet bezbednosti UN danas će se izjasniti o zahtevu Palestinaca za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, što je osuđeno na neuspeh zbog protivljenja SAD-a.

"Odobriti Palestini punopravno članstvo u UN bi ublažilo delimično istorijsku nepravdu koju trpe generacije Palestinaca", rekao je danas pred Savetom bezbednosti Zijad Abu Amr, visoki predstavnik Palestinske uprave, prozivajući SAD koje su sve učinile da odlože glasanje.

Savet treba da preuzme svoju odgovornost i ne treba da razočara palestinski narod i njihovu legitimnu želju za nezavisnošću i članstvom, rekao je Hosam Zaki, pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige.

Vrlo kratak predlog rezolucije koju je podneo Alžir, kao predstavnik arapskih zemalja u Savetu bezbednosti "preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena kao član u Ujedinjenje nacije".

Prijem jedne zemlje u UN treba prvo da dobije pozitivnu preporuku Saveta bezbednosti (najmanje devet od 15 glasova u prilog tome, i bez veta neke stalne članice) i zatim da bude odobren u Generalnoj skupštini UN sa dvotrećinskom većinom.

Ali SAD koje ne oklevaju da upotrebe svoje pravo na veto, posebno da bi zaštitile Izrael, ne kriju da su protiv te inicjative Palestinaca koji od 2012. u svetskoj organizaciji imaju niži status "zemlje nečlanice posmatrača".

"Mislim da je američki veto apsolutno siguran", rekao je za Frans pres Ričard Gouan, analitičar Međunarodne krizne grupe, koji očekuje da će se uzdržati od glasanja Velika Britanija i moguće Japan i Južna Koreja.

SAD ponavljaju stalno poslednjih nedelja da se njihov stav nije promenio od 2011. godine kada je zahtev za prijem podneo predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas, a koji nije prihvaćen zbog američkog protivljenja.

SAD smatraju da UN nije mesto za priznavanje palestinske države već da to treba da bude ishod sporazuma između Izraelaca i Paletinaca.

Poslednji put je uložen veto za ulazak neke zemlje u UN bio 1976. kada su Amerikanci blokirali ulaz Vijetnama.

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan je sa svoje strane ponovo osudio samu činjenicu da Savet bezbednosti razmatra palestinski zahtev, i ocenio da je to nemoralno.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je prikazao zastrašujuću situaciju na Bliskom istoku.

"Bliski istok je na ivici provalije. Poslednjih dana beleži se opasna eskalacija, rečima i akcijama", rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, samo jedna greška u računici ili loša komunikacija može da dovede do opšteg regionalnog sukoba koji bi bio razoran za sve uključene strane i ostatak sveta.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika