Web Analytics
Nova energija revitalizuje područja napuštenih ugljenokopa u Kini - BetaRS

Nova energija revitalizuje područja napuštenih ugljenokopa u Kini

Zelena Srbija | 02.04.2024 | access_time 14:20
Nova energija revitalizuje područja napuštenih ugljenokopa u Kini
Foto: Xinhua/Ou Dongqu
Nekadašnji centar eksploatacije uglja u severnoj kineskoj provinciji Šansi, koje je bio napušten i obavijen tišinom, sada vrvi od mašina i radnika koji se bore protiv hladnih vetrova.

Projekat fotonaponskih vetroelektrana, poznat kao "Projekat novih energetskih baza za područje sledanja kod ugljenkokopa  Đinbei", nalazi se u zoni ulegnuća kod ugljenokopa u gradu Datong. Izgradnja projekta počela je ranije ove godine i planirano je da bude pušten u pogon do kraja 2025. godine.

Ukupna investicija u projekat iznosi oko 55 milijardi juana (oko 7,6 milijardi američkih dolara) i očekuje se da će proizvesti šest miliona kilovata električne energije, piše Sinhua.

Područje ulegnuća kod kopova uglja odnosi se na područje u kojem se tlo spušta i urušava nakon što se podzemni resursi uglja isprazne. Ovo može dovesti do deformacije površine i oštećenja zgrada, železnica, reka i bunara unutar pogođenog područja.

Šansi se može pohvaliti bogatim resursima uglja, koji su bili veoma profitabilni za pokrajinu. Međutim, godine eksploatacije uglja rezultirale su velikim sleganjem. Statistike pokazuju da je područje sleganja uzrokovano eksploatacijom uglja u Šansiju dostiglo 3.000 kvadratnih kilometara.

Vang Peng, zvaničnik odeljenja za novu energiju i obnovljive izvore energije pri Energetskom birou provincije Šansi, rekao je da razvoj novih energetskih projekata u oblastima slijeganja uglja može poboljšati sveobuhvatnu stopu iskorišćenja energetskih resursa.

On je dodao da se ove oblasti obično nalaze u industrijskim pojasevima ili na periferiji gradova, što ih čini pogodnim za izgradnju novih energetskih projekata i smanjenje gubitaka u prenosu električne energije.

Prema rečima zvaničnika, korišćenje napuštenog zemljišta ne samo da bi moglo da snizi cenu novih objekata, već i koristi lokalnom stanovništvu.

Fotonaponska elektrana izgrađena u gradu Datong Šangšenđian stvorila je prilike za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Prema rečima Fan Čaoa koji je bio zadužen za projekat, tokom izgradnje bilo je angažovano između 50 i 60 zaposlenih na lokalnom nivou. Po završetku, 80 odsto radnika na održavanju su meštani.

Do sada je Šansi izgradio fotonaponske elektrane u oblastima sleganja uglja koje zajedno mogu proizvesti najmanje tri miliona kilovata električne energije.

U stvari, novi energetski projekti su izgrađeni u područjima sleganja uglja na mnogim mestima širom Kine, a u provincijama kao što su Šandong i Anhui takođe se nalaze takvi projekti.

"Nova energija je trend budućeg razvoja. Kontinuirana izgradnja novih energetskih projekata na područjima sleganja kod ugljenokopa ubiće dve muve jednim udarcem, pružajući nove ideje i za upravljanje pustošima i za novi energetski razvoj", rekao je Vang.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija