Web Analytics
Radio Slobodna Azija zatvorio redakciju u Hong Kongu zbog novog zakona Kine - BetaRS

Radio Slobodna Azija zatvorio redakciju u Hong Kongu zbog novog zakona Kine

Svet | Izvor: Beta-AP | 29.03.2024 | access_time 17:50
Radio Slobodna Azija zatvorio redakciju u Hong Kongu zbog novog zakona Kine
Foto: AP/Louise Delmotte, File
Radio Slobodna Azija (RFA) kojeg finansiraju SAD, a podržava ga američki Kongres, danas je saopštio da je zatvorio redakciju u Hong Kongu usled zabrinutosti za svoju bezbednost pošto je Kina zaoštrila Zakon o državnoj bezbednosti što je produbilo bojazni za medijske slobode i u tom samoupravnom gradu, a nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Bej Fang, predsednik RFA, u saopštenju je naveo da taj radio više neće imati stalno zaposleno osoblje u Hong Kongu, ali će i dalje zvanično registrovan medij.

"Postupanja hongkonških vlasti, uključujući označavanje RFA kao 'strane sile', nameće ozbiljna pitanja u pogledu naše mogućnosti da bezbedno radimo od stupanja na snagu Zakon o državnoj bezbednosti" - rekao je Fang.

Hong Kong, nekada bastion medijskih sloboda u Aziji, već se drastično promenio otkako je posle velikih antidržavnih protesta u Hong Kongu 2019. godine Peking sličan zakon doneo 2020. godine, kada su dva tamošnja medija, poznata po kritičkom izveštavanju o postupanju vlasti Kine, prinuđena da prestanu da rade pošto im je uprava pohapšena.

Najnovijim zakonom, donetim prošle sedmice po ubrzanoj proceduri, ovlašćenja države da suzbija kritiku su dalje proširena. Na njegovoj meti su špijunaža, odavanje državnih tajni i "saradnja sa stranim silama" radi činjenja ilegalnih akata i ko se ogluši može biti osuđen i na doživotnu zatvorsku kaznu.

Taj zakon je veoma zabrinuo novinare jer njegove odredbe pogađaju njihov rad.

RFA se u januaru našao na udaru vlasti jer je preneo "netačne izjave" jednog aktiviste Teda Huija koji je navodno "blatio" policiju. Za Huijem, bivšim poslanikom u Hong Kongu, raspisana je poternica.

Hong Kong je na 140 mestu među 180 zemalja i teritorija po indeksu slobode medija organizacije Reporteri bez granica.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Atletika

Zelena Srbija

Hronika

Scena