Web Analytics
Švajcarska podržava u Srbiji poboljšanje položaja sakupljača otpada - BetaRS

Švajcarska podržava u Srbiji poboljšanje položaja sakupljača otpada

Životna sredina | Izvor: Beta | 28.03.2024 | access_time 13:25
Švajcarska podržava u Srbiji poboljšanje položaja sakupljača otpada
Vlada Švajcarske sa 234.566 evra podržava u Srbiji sprovođenje deset projekata lokalnih samouprava, usmerenih na poboljšanje ekonomskog položaja neformalnih sakupljača otpada - saopšteno je danas.

Projekti kroz program "PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu" realizovaće se u Baču, Valjevu, Kuli, Loznici, Obrenovcu, Odžacima, Prijepolju, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Šidu.

Te lokalne samouprave su ujedno uključene i u nacionalni "Program čvrstog otpada u Srbiji" i imaju najviše sakupljača otpada čiji su izvori prihoda ugroženi usled zatvaranja divljih deponija i uspostavljanja regionalnih reciklažnih centara.

Obuhvat podrške u okviru programa "PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu" odnosi se na angažovanje porodičnog asistenta za pružanje direktne pomoći ugroženim porodicama neformalnih sakupljača otpada i "osnivanje lokalnog koordinacionog mehanizma za sistemsku podršku u rešavanju prava i potreba lokalnih sakupljača otpada".

Podržane lokalne samouprave će u naredna 22 meseca realizovati projekte u saradnji sa centrima za socijalni rad, kancelarijama Nacionalne službe za zapošljavanje, javno komunalnim preduzećima, domovima zdravlja i lokalnim organizacijama civilnog društva.

Vrednost pojedinačnih projekata zavisila je od broja članova porodica sakupljača otpada sa prebivalištem na teritoriji lokalne samouprave, kao i od potrebe da se podrže porodice sakupljača na teritoriji drugih lokalnih samouprava.

Program "PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu" zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina