Web Analytics
Brazil i Francuska grade podmornice da bi branili mir u EVropi i Južnoj Americi - BetaRS

Brazil i Francuska grade podmornice da bi branili mir u EVropi i Južnoj Americi

Svet | Izvor: Beta-AFP | 28.03.2024 | access_time 00:25
Brazil i Francuska grade podmornice da bi branili mir u EVropi i Južnoj Americi
Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegov domaćin, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proslavili su u sredu strateško partnerstvo svoje dve zemlje porinućem francusko-brazilske podmornice u luci kod Rio de Žaneira.

Drugog dana posete Brazilu, Makron se sastao s Lulom u ultramodernom brodogradilištu Itaguai na porinuću treće u nizu od četiri podmornice po francuskom projektu s konvencionalnim pogonom.

Dvojica šefova država su istakla značaj ovog partnerstva u svetu iskušenom ratovima i krizama.

"To će našim dvema važnim zemljama, svakoj na svom kontinentu, omogućiti da se pripreme kako bismo se suočili sa ovom nedaćom, bez brige o bilo kakvom ratu, jer smo mi branioci mira u svakom trenutku naše istorije" - rekao je Lula.

Prizivajući se – uprkos neslaganjima, posebno u vezi sa Ukrajinom – na "istu viziju sveta" Pariza i Brazilije, Makron je potvrdio reči Lule: "Velike miroljubive sile  - Brazil i Francuska, moraju da priznaju da nam u sve  neorganizovanijem svetu ponekad treba da znamo kako koristiti čvrs jezik u zaštitu mira".

Sporazum koji obuhvata podmornice su 2008. godine uz veliku pompu skolpili tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi i Lula koji je i tada bio na vlasti. Pored prodaje 50 helikoptera "Caracal" ugovor od 6,7 milijardi evra uključuje razvoj brazilskih podmorničkih sposobnosti i industrije potrebne za to.

Za taj program pod nazivom "Prosub", posvećen zaštiti 8.500 kilometara obale latinoameričkog giganta, brazilska Ratna mornarica je izabrala da radi s francuskom firmom za pomorsku odbranu "Naval Group".

Pored toga, sporazum bi trebalo da omogući Brazilu da projektuje i izgradi svoju prvu podmornicu za nuklearni napad, ali on kasni.

"To što Brazil želi da ima pristup znanju o nuklearnoj tehnologiji, to nije da bi ratovao. Želimo da to znanje uveri sve zemlje koje žele mir da će Brazil biti na njihovoj strani", rekao je Lula.

Francuska je međutim veoma nesklona bilo kakvom transferu tehnologije u toj oblasti, zbog rizika od širenja nuklearnog oružja.

Makron će tokom posete otvoriti Pasterov institut u Sao Paolu i objaviti "zdravstveni paket" Francuske za Brazil i Latinsku Ameriku, a u četvrtak će u glavnom gradu Brazilije razgovarati s Lulom o glavnim međunarodnim pitanjima.

U utorak uveče Makron i Lula su u bujnom okruženju amazonske šume najavili program za prikupljanje "milijardu evra zelenih investicija" za brazilski Amazon i Francusku Gvajanu.

Teme