Web Analytics
Predstavnik Srbije u PS NATO protestovao zbog najave da će Kosovo postati pridruženi član - BetaRS

Predstavnik Srbije u PS NATO protestovao zbog najave da će Kosovo postati pridruženi član

Politika | 27.03.2024 | access_time 16:10
Predstavnik Srbije u PS NATO protestovao zbog najave da će Kosovo postati pridruženi član
bundestag.de
 Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović uputio je danas protestno pismo predsedniku tog tela zbog najave da će "Parlament Kosova" biti unapređen u Parlamentarnoj skupštini NATO iz statusa posmatrača u status pridruženog člana.

Kako se ukazuje u pismu to je najavljeno tokom sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO 24. marta ove godine u Talinu.

Đukanović je u pismu predsedniku tog tela Mihalu Šerbi (Michal Szczerba) rekao da je srpska strana tu vest primila sa "velikim razočaranjem i zabrinutošću", i zatražio obrazloženje te "neočekivane i neutemeljene odluke". 

U pismu se podseća da "takozvano 'Kosovo' nije nezavisna država" i da se tom odlukom ne samo pravi presedan u okviru te organizacije već se i "direktno krši Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 Ujedinjenih nacija".

Dodao je da Kosovo nije članica UN i da većina država članica UN ne priznaje "jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog 'Kosova'",uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO, kao i da je poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje "jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Кosova'".

On je rekao i da je "nesrećna koincidencija" da je navedena odluka Stalnog odbora PS NATO dobjavljena 24. marta 2024. godine, kada se obeležava 25 godina od početka agresije NATO na SRJ.

Rekao je i da bi takva odluka predstavljala "nagradu" za "bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih institucija u Prištini i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Кosovu i Metohiji".

Đukanović je u pismu istakao da su takvi koraci još nerazumljiviji obzirom da je delegacija Skupštine Srbije u PS NATO duže od 20 godina, od 2002. i da je u tom telu ostvarivala "korektnu i uzajamno korisnu saradnju sa Parlamentarnom skupštinom NATO", o čemu ima i ocena o konstruktivnom pristupu delegacije Srbije u toj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije.

On je ponovio da se Srbija "snažno protivi dodeljivanju pridruženog statusa tzv. 'Skupštini Кosova'" i izražava nadu da ta odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, i da od predsednika tog tela očekuje "čvrste garancije da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni red narednog zasedanja".

U zaključku se izražava očekivanje da će predsednik Parlamentarne skupštine NATO još jednom pažljivo razmotriti to osetljivo pitanje imajuči sve navedene činjenice u vidu i da će u suprotnom delegacija Skupštine Srbije "biti prinuđena da pažljivo razmotriti svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO".

Teme