Web Analytics
Pavićević (ZLF): Ako vlast bude gluva na sve što se dešava, onda borba van institucija - BetaRS

Pavićević (ZLF): Ako vlast bude gluva na sve što se dešava, onda borba van institucija

Politika | 14.03.2024 | access_time 19:55
Pavićević (ZLF): Ako vlast bude gluva na sve što se dešava, onda borba van institucija
Foto: Medija centar Beograd
Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Đorđe Pavićević izjavio je da će opozicija nastaviti da ukazuje na izborne nepravilnosti, izbornu krađu i nelegitimnost onih koji u skupštini sede, a ukoliko vlast "bude gluva" na ono što se dešava, onda nema drugog načina nego da se borba za izborne uslove izmesti izvan institucija.

"Za nas ta skupština nije reprezentativna u ovom sastavu", poručio je on na TV N1.

Imajući u vidu da predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade nisu učestvovali na konsultacijama u skupštini na kojima je odlučeno da 14. saziv parlamenta ima šest potpredsednika, Pavićević smatra da zbog toga ne gube mnogo, ukazujući da vladajuća koalicija ni u prošlom sazivu nije dozvoljavala opoziciji da vodi sednice.

"To bi imalo značaja da postoji odredba, kao u nekim zemljama, da se rotiraju oni koji predsedavaju sednici", ocenio je Pavićević.

On je dodao da će u odborima svakako uzeti učešće, jer im to i po zakonu pripada, ali neće učestvovati samo tamo gde je potrebno da ih izglasaju poslanici SNS.

Kaže i da bi želeli da se razgovara o izbornim uslovima, a za to je, kako navodi, neophodno da skupština promeni neke zakone, "da donese taj posebni zakon (leks specijalis) kojim bi se uspostavilo da izbori budu kontrolisani, i da u toj kontroli učestvuju i opozicija i organizacije civilnog društva".

"Tražili smo da se što pre krene s razgovorima o promeni izbornih uslova, i onda da se uputi predlog skupštini, i videćemo onda koliko je vladajuća većina spremna da razgovara o tome i organizuje izbore na pravi način", rekao je Pavićević.

Za to, kako je naveo "ne postoji način osim političke borbe".

"Ukoliko vlast bude gluva na ono što se događa i ukoliko se bude pravila da je sve u redu, onda nemate drugog načina nego da tu borbu izmestite izvan insittucija, ali bilo bi dobro da se ona dokle god može odvija u institucijama", ukazao je Pavićević.

Na podsećanje da institucije nisu reagovale ni na poslednji slučaj seljenja birača iz Male Krsne u beogradsku opštinu Voždovac, rekao je da se na tom slučaju vidi da su tužilaštva posebno sporna i ne žele da procesuiraju išta što radi vladajuća koalicija, podsećajući da je i ODIHR u izveštaju konstatovao nedelovanje institucija.

Teme