Web Analytics
Stanovnici Gornjih Nedeljica održali protest protiv iskopavanja litijuma - BetaRS

Stanovnici Gornjih Nedeljica održali protest protiv iskopavanja litijuma

Društvo | 24.01.2024 | access_time 16:35
Stanovnici Gornjih Nedeljica održali protest protiv iskopavanja litijuma

Meštani Gornjih Nedeljica danas su održali protest u Loznici ispred kompanije "Rio Sava", ćerke firme "Rio Tinta" i poručili da neće odustati od borbe protiv iskopavanja litijuma.

Kako je preneo portal N1, više desetina ljudi je bilo okupljeno, a njima se obratio aktivista iz Saveza ekoloških organizacija Srbije Zlatko Kokanović i kazao da će se stanovnici tog kraja boriti "svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da rudnika ne bude".

On je ocenio da kompanija "Rio Tinto" ima lošu reputaciju i da je izazivala građanske ratove i padove vlada u prošlosti.

"Misle da se sve može novcem kupiti. Ali postoje ljudi, kao ovi ovde, koje ne interesuju pare, već hoće da žive svoje slobodne živote sa svojom porodicom. Hoćemo zdravu životnu sredinu, zdrav vazduh, vodu i zemlju. Ko ima vazduh, hranu i vodu, taj će biti bogat, a litijum se ne jede i ne maže po hlebu", kazao je Kokanović na protestu.

Kompanija "Rio Sava", ispred čijih prostorija je održan protest, saopštila je da poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije, ali da ovaj današnji "nastavlja trend širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije od strane aktivista.

"Plasiranjem netačnih i neutemeljenih informacija o kompaniji 'Rio Tinto', narušava se mogućnost da se na osnovu činjenica raspravlja o ekološkim i tehnološkim aspektima projekta 'Jadar', kao i o ekonomskim koristima koje projekat može da donese", navodi se u saopštenju.

Dodali su da je kompanija "Rio Tinto" javno saopštila da nastavlja razgovore sa svim zainteresovanim stranama, kao i da podržava inicijative za javni razgovor o budućnosti projekta "Jadar".

"Tokom narednih nedelja ćemo objavljivati različita dokumenta koja se tiču planiranih mera ublažavanja potencijalnih uticaja na životnu sredinu i doprinosa zajednici, uključujući i nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu u postojećem obliku i program otkupa zemljišta", dodali su iz kompanije "Rio Sava".

Projekat "Jadar", kako su naveli, bio bi "razvijen na bezbedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja projekta na životnu sredinu".

Premijerka Srbije Ana Brnabić više puta je izjavila da je "stavljena tačka" na projekat Jadar, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio nedavno da je litijum "blago" i da nova vlada treba da razmisli o kopanju te rude.

Teme