Web Analytics
Kina nastavlja da produbljuje međunarodnu saradnju u oblasti intelektualne svojine - BetaRS

Kina nastavlja da produbljuje međunarodnu saradnju u oblasti intelektualne svojine

Društvo | 15.01.2024 | access_time 12:50
Kina nastavlja da produbljuje međunarodnu saradnju u oblasti intelektualne svojine
Foto: Xinhua/Pu Xiaoxu

Kina će nastaviti svoje aktivno angažovanje u upravljanju globalnom intelektualnom svojinom i jakim partnerstvima u oblasti intelektualne svojine sa međunarodnom zajednicom, saopštio je glavni regulator za intelektualnu svojinu u zemlji.

Šef Nacionalne administracije za intelektualnu svojinu Šen Čangju je to rekao početkom meseca, na konferenciji gde je podneo izveštaj o radu, navodeći nekoliko ciljeva za 2024. koji uključuju produbljivanje saradnje sa partnerima iz Pojasa i puta, članicama BRIKS-a i zemljama ASEAN-a, prenosi Sinhua.

Šen je rekao da je Kina uzela aktivno učešće u međunarodnoj saradnji u oblasti intelektualne svojine prošle godine, a njen napredak u oblasti intelektualne svojine prepoznala je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

Prema Globalnom indeksu inovacija WIPO za 2023. godinu, Kina ima najveći broj naučno-tehnoloških klastera na svetu. Pored toga, kineska preduzeća su dobila dva od sedam mesta u Globalnom nagradnom programu WIPO za 2023. za kreativno korišćenje intelektualne svojine, čime je Kina postala zemlja sa najviše pobednika.

Šen je rekao da će Kina učestvovati na diplomatskim konferencijama o nacrtu sporazuma o zakonu i intelektualnoj svojini i genetskim resursima 2024. kako bi dodatno unapredila svoj angažman u globalnom upravljanju intelektualnom svojinom.

On je u govoru takođe istakao značaj buduće međunarodne saradnje u oblasti podataka i geografske identifikacije.

Teme