Web Analytics
Socijalisti i demokrate u EP: Izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost - BetaRS

Socijalisti i demokrate u EP: Izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost

Politika | Izvor: Beta | 18.12.2023 | access_time 23:00
Socijalisti i demokrate u EP: Izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost
Foto: Beta/Milan Ilić
Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) saopštila je danas da verodostojni izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pozvala na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

"Jučerašnji izbori u Srbiji doneli su još jednu pobedu dugogodišnjem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali verodostojni izveštaji o izbornim prevarama i tvrdnjama o nasilju bez presedana izazivaju ozbiljnu zabrinutost", navela je druga po snazi grupa u EP.

U saopštenju objavljenom na njenom sajtu, grupa Socijalisti i demokrate navodi i da "izražava punu podršku ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost".

Poslanik Socijalista i demokrata Andreas Šider (Schieder), član misije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji, izjavio je da je "zaista uznemirujuće čitati verodostojne izveštaje o (izbornim) prevarama i pokušajima režima (Aleksandra) Vučića da utiče na rezultate".

"Šokantna je vest o autobusima sa nerezidentima koji dolaze na glasanje u Beograd. Krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu. Srbi zaslužuju pravdu i demokratiju, a ne lažni izborni proces sa više nasilja i polarizacije. Sve prijavljene nepravilnosti moraju biti istražene", kazao je Šider.

Šider, evroposlanik iz Austrije, naveo je da su Socijalisti i demokrate "izuzetno zabrinuti zbog prijavljenih pritisaka na birače, govora mržnje u kampanji, uznemiravanja novinara i civilnog društva u Srbiji, zloupotrebe administrativnih resursa i mogućeg ruskog ili drugog stranog zlonamernog mešanja i manipulacije".

"Posebno smo zabrinuti zbog tvrdnji o prevarama (na izborima) u Beogradu, koje su možda ukrale pobedu opoziciji. Bili smo srećni zbog (postojanja) ujedinjene i snažne opozicije u predizbornoj kampanji i računamo na nastavak njihove borbe za demokratiju u Srbiji posle izbora", naveo je Šider.

Uprkos svim zabrinutostima, dodao je Šifer, Socijalisti i demokrate se i dalje nadaju da Srbija može da pokaže istinsku posvećenost svom putu ka EU.

"Potvrđujemo naše čvrsto uverenje da EU, kako bi omogućila bolju i evropsku budućnost za region, mora da prekine sa pomirljivom politikom prema Vučiću i da obezbedi da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu", naveo je Šider.

Ta odgovornost mora da bude pokazana kroz konkretne akcije, kao što je puno poštovanje sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, bez daljeg odlaganja ili preduslova, dodao je Šider.

Teme