Web Analytics
Kina objavila listu prve grupe pilot gradova koji žele da dostignu maksimum emisije ugljen-dioksida - BetaRS

Kina objavila listu prve grupe pilot gradova koji žele da dostignu maksimum emisije ugljen-dioksida

Svet | 07.12.2023 | access_time 14:15
Kina objavila listu prve grupe pilot gradova koji žele da dostignu maksimum emisije ugljen-dioksida
Fotografija iz vazduha prikazuje fotonaponske panele u okrugu Džangvu u severoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning. (Sinhua/Long Lei)

Kineska vlada je objavila spisak prve grupe pilot gradova i visokotehnoloških industrijskih razvojnih parkova koji će imati za cilj postizanje najvišeg nivoa emisije ugljen-dioksida.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), glavni ekonomski planer u Kini, navela je u saopštenju na svojoj veb stranici da je lista objavljena 6. decembra u skladu sa vladinim akcionim planom za dostizanje vrhunca emisija ugljen-dioksida do 2030. godine. Lista je, dodaje se, formulisana na osnovu dobrovoljne izjave gradova i parkova u relevantnim regionima, odnosno na osnovu pregleda pokrajinskih vlada i NDRC.

Na listi se nalazi 25 pilot gradova, i to Džangđiakou, Tangšan, Čengde, Taiđuan, Erdos, Baotou, Šeniang, Dalian, Heihe, Jančeng, Hangdžou, Hudžou, Bodžou, Kingdao, Jantai, Sinsiang, Sinjang, Siangjang Čangša, Šijan, Guangdžou, Šendžen, Julin i Karamaj, prenosi Sinhua.

U međuvremenu, 10 visokotehnoloških industrijskih razvojnih parkova uključenih na listu nalazi se u gradovima Čangdži, Čifeng, Harbin, Sudžou, Nanđing, Hefei, Dedžou, Džaoking, nova oblast Sisian i Kuća, navodi se u saopštenju.

NDRC je u saopštenju pozvao lokalne komisije za razvoj i reformu da pruže smernice relevantnim pilot gradovima i parkovima u njihovim naporima da dostignu maksimum emisija.

Ovi gradovi i parkovi su takođe pozvani da ispune svoje glavne odgovornosti i iskoriste napore za postizanje vrhunske emisije ugljenika kao ključ za promovisanje zelene transformacije lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja dobrim planiranjem ključnih zadataka, sprovođenjem reformskih mera i guranjem napred velikih projekata na solidan način.

Od gradova i parkova je takođe zatraženo da formulišu planove implementacije u okviru pilot šeme i dostave planove NDRC-u pre 31. januara 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Kina se obavezala na "dvojni cilj“ vezano za ugljenik - da dostigne vrhunac emisija ugljenika do 2030. i da postigne neutralnost ugljenika do 2060.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena