Web Analytics
Kina donela uredbu o zagađenju najvećeg slatkovodnog jezera fosforom - BetaRS

Kina donela uredbu o zagađenju najvećeg slatkovodnog jezera fosforom

Svet | 01.12.2023 | access_time 12:00
Kina donela uredbu o zagađenju najvećeg slatkovodnog jezera fosforom
Crnorepe šljukarice lete iznad zaštićenog područja belog ždrala pored jezera Pojang u Nančangu, istočna kineska provincija Đangsi (Sinhua/Džou Mi)

Istočna kineska provincija Đijangsi uvela je propis za sprečavanje i kontrolu ukupnog zagađenja fosforom u najvećem slatkovodnom jezeru u zemlji, jezeru Pojang.

Lokalna uredba, kako prenosi Sinhua, stupiće na snagu od 1. januara 2024.

To je prvi propis takve vrste u Kini koji se odnosi na sprečavanje i kontrolu jednog faktora zagađenja u jezeru, saopštile su lokalne vlasti 30. novembra.

Jezero Pojang je jedna od najvažnijih svetskih močvara. Jezero doprinosi prosečnom godišnjem dotoku od 146 milijardi kubnih metara u reku Jangce, što čini oko 15 procenata oticaja reke Jangce. Jezero ima različite ekološke funkcije, kao što su kontrola poplava, skladištenje vode i zaštita biodiverziteta.

Prema propisu, u područjima uz jezera u kojima ukupna koncentracija fosfora značajno prelazi normu, zabranjeno je korišćenje deterdženata koji sadrže fosfor u slivovima koji mogu uticati na kvalitet vode. Takođe precizira odgovornost za sprečavanje zagađenja i kontrolu i koordinaciju napora za rešavanje nastalih problema.

Poslednjih godina u jezeru Pojang se poboljšao kvalitet vode. Međutim, ukupno zagađenje fosforom i dalje predstavlja značajnu pretnju kvalitetu vode.

Pokrajinska vlada Đijangsija nastoji da smanji ukupnu koncentraciju fosfora u jezeru na standardnu količinu III stepena u okviru petostepenog sistema kvaliteta vode u Kini, do 2030. godine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena